För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Trattkantarell i butik

Latin: Cantharellus tubaeformis

Engelsk översättning funelled chantarelle

Fransk översättning chantarelle infundibulée

Italiensk översättning varietā di funghi gallinacci

Tysk översättning Trompetenpfifferling

Spansk översättning cantarela embudo

Trattkantarell är en art i släkte Cantharellus, där även vanlig kantarell ingår. Trattkantareller är jämfört med kantareller långsmala, 5-8 cm hög. Färgen är vanligen brungul eller gråbrun. Hatten, 2-6 cm bred, är mörkt brun, medan foten är ljusare. Ibland förekommer ingen färgskillnad mellan hatt och fot, liksom helt gula varianter. Arten har tunnt kött, oftast med hål i mitten från hatt ner genom hela foten. Fungerar utmärkt att torkas.

  • Vikt i butik: 1 liter halvtorra/ej fuktiga, men inte torkade = cirka 100 gram.
    Stekta tappar de cirka 25% av sin vikt, fuktiga tappar ungefär halva sin vikt.  
  • Smak: Angenäm doft och liksom vanlig kantarell en något skarp smak.
  • Alternativ vara: Kantareller.
  • Försäljning/säsong: Svenska september-november. Från Portugal december-mars.
  • Förvaring: Färska 0-4 °C. Hållbar cirka 1 vecka. Torkade i förslutet kärl i rumstemperatur. Lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS TRATTKANTARELL

Trattkantareller används på samma sätt som vanlig kantarell, lätt stekt eller stuvad, ensam eller blandad med andra svampsorter. Fungerar även bra i såser, soppor, grytor mm. Läs mer > Så tillagas svamp.

Läs mer

Om matsvampar

Förvara svamp

Så tillagas svamp

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Trattkantarell i butik

Det finns 5 recept med Trattkantarell i butik