Latin: Cantharellus tubaeformis
funelled chantarelle
chantarelle infundibulée
varietā di funghi gallinacci
Trompetenpfifferling
cantarela embudo
Trattkantarell är en art i släkte Cantharellus, där även vanlig kantarell ingår. Trattkantareller är jämfört med kantareller långsmala, 5-8 cm hög. Färgen är vanligen brungul eller gråbrun. Hatten, 2-6 cm bred, är mörkt brun, medan foten är ljusare. Ibland förekommer ingen färgskillnad mellan hatt och fot, liksom helt gula varianter. Arten har tunnt kött, oftast med hål i mitten från hatt ner genom hela foten. Fungerar utmärkt att torkas.
- Vikt i butik: 1 liter halvtorra/ej fuktiga, men inte torkade = cirka 100 gram.
Stekta tappar de cirka 25% av sin vikt, fuktiga tappar ungefär halva sin vikt. - Smak: Angenäm doft och liksom vanlig kantarell en något skarp smak.
- Alternativ vara: Kantareller.
- Försäljning/säsong: Svenska september-november. Från Portugal december-mars.
- Förvaring: Färska 0-4 °C. Hållbar cirka 1 vecka. Torkade i förslutet kärl i rumstemperatur. Lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS TRATTKANTARELL
Trattkantareller används på samma sätt som vanlig kantarell, lätt stekt eller stuvad, ensam eller blandad med andra svampsorter. Fungerar även bra i såser, soppor, grytor mm. Läs mer > Så tillagas svamp.
Läs mer
Recept med Trattkantarell i butik
Det finns 5 recept med Trattkantarell i butik
-
Rosédoftande lammfärsburgare
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rapphöna på svart pastabädd
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Osso buco ā la Petter - köttgryta av kalvlägg
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rådjursgryta med rökt sidfläsk, kantareller och gräddkokta bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan