Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammytterfilé

600.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

 

Marinad:

 

Enbär }

2.0 

msk

Anissprit till marinad

1.5 

dl

t.ex. Pernod el. Ricard

 

 

Olivolja till stekning

4.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Sås:

 

Schalottenlök

3.0 

st små

Torrt vitt vin

1.5 

dl

Anissprit

7.0 

cl

Smör kallt

100.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Svamp gärna ostronskivling

100.0 

gram

Potatis

0.8 

kilo

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Le Tense Sassella

Kryddigt rött vin
Pris: 129 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 726

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2904 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 12%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 353 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammytterfilé 600.0 gram 20%

Smör till stekning 2.0 msk 7%

 

Marinad:

Enbär } 2.0 msk 1%

Anissprit till marinad 1.5 dl 1%

t.ex. Pernod el. Ricard 0%

Olivolja till stekning 4.0 msk 16%

Salt och svartpeppar 0%

 

Sås:

Schalottenlök 3.0 st små 1%

Torrt vitt vin 1.5 dl 4%

Anissprit 7.0 cl 5%

Smör kallt 100.0 gram 25%

 

Tillbehör:

Svamp gärna ostronskivling 100.0 gram 1%

Potatis 0.8 kilo 18%

 

Kockskolan:

Så lagas lammfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (20 min + 4 tim )

  1. Marinera: Krossa enbär. Lägg filéerna i en plastpåse tillsammans med enbär, olja och anissprit. Salta lätt och peppra. Låt stå i rumstemperatur 3-4 timmar.
  2. Sätt ugnen på 180°C.
  3. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Servera dem hela eller pressade.
  4. Sås: Skala och finhacka lök. Fräs den i smör på medelvärme cirka 5 minuter tills den blir mjuk. Häll på vin och anissprit och koka i cirka 5 minuter. Rör ner kallt smör klickvis.
  5. Svamp: Skiva och fräs svamp i smör på medelvärme i cirka 4 minuter. Ta ur svampen.
  6. Kött: Höj temperaturen till medelhög värme och bryn lammfiléerna cirka 1 minut på var sida. Sätt in i ugnen i 6 minuter. Ta ut och låt köttet vila i folie 10 minuter eller mer.

Kockens kommentar

Med "lammfilé" avses som regel ytterfilén. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Marinering av fint kött som lammfilé görs för smakens skull, men kan ta överhand över köttets finstämda smak. Marinering ger dessutom sämre stekyta. Läs mer > Så lagas lammfilé.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Vitlökspotatis i ugn

Fler recept inom Lammsadel, lammfilé

Liknande recept som Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard