Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 206
 
    
                Kcal / portion: 726
 
    
                GBR (GI) / port: 6
Recept: 2904 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 12%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammytterfilé 600.0 gram 20%
Smör till stekning 2.0 msk 7%
Marinad:
Enbär } 2.0 msk 1%
Anissprit till marinad 1.5 dl 1%
Olivolja till stekning 4.0 msk 16%
Sås:
Schalottenlök 3.0 st små 1%
Torrt vitt vin 1.5 dl 4%
Anissprit 7.0 cl 5%
Smör kallt 100.0 gram 25%
Tillbehör:
Svamp gärna ostronskivling 100.0 gram 1%
Potatis 0.8 kilo 18%
Kockskolan:
Så lagas lammfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 4 tim )
- Marinera: Krossa enbär. Lägg filéerna i en plastpåse tillsammans med enbär, olja och anissprit. Salta lätt och peppra. Låt stå i rumstemperatur 3-4 timmar.
- Sätt ugnen på 180°C. 
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Servera dem hela eller pressade. 
- Sås: Skala och finhacka lök. Fräs den i smör på medelvärme cirka 5 minuter tills den blir mjuk. Häll på vin och anissprit och koka i cirka 5 minuter. Rör ner kallt smör klickvis.
- Svamp: Skiva och fräs svamp i smör på medelvärme i cirka 4 minuter. Ta ur svampen.
- Kött: Höj temperaturen till medelhög värme och bryn lammfiléerna cirka 1 minut på var sida. Sätt in i ugnen i 6 minuter. Ta ut och låt köttet vila i folie 10 minuter eller mer.
Kockens kommentar
Med "lammfilé" avses som regel ytterfilén. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Marinering av fint kött som lammfilé görs för smakens skull, men kan ta överhand över köttets finstämda smak. Marinering ger dessutom sämre stekyta. Läs mer > Så lagas lammfilé.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
| Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött | 
| Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött | 
| Rosaröd | 50-55°C | 75% rött | 
| Rosa | 55-60°C | Rosarött | 
| Medium | 60-65°C | Rosabrunt | 
| Välstekt | 65-70°C | Bunrosa | 
| Genomstekt | 70°C+ | Genombrun | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativ
Fler recept inom Lammsadel, lammfilé
Liknande recept som Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
- 
                
                    Hel lammsadel med ben och kappa, grillad eller tillagad i ugnTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Urbenad fylld lammsadel till festTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Marinerad lammytterfilé Pernod RicardTid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Rosmarinsdoftande lammfilé med sötsyrliga kantareller och risottoTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef 
- 
                
                    Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappaSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Örtbakad lammytterfiléTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrèmeTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik 
- 
                
                    Mongolsk marinerad lammytterfiléTid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Lammytterfilé med chévrebakade rotsakerTid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscremeTid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              