Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa

Foto: Johan i Hallen Webshop

Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Lammytterfilé

2.0 

styck

Salt och peppar

 

 

Strösocker

2.0 

tsk

Smör till stekning

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammfilé >

 

 

Maillardreaktion >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 179

Kcal / portion: 120

GBR (GI) / port: 0

Recept: 480 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 25%

Fett: 7%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 67 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammytterfilé 2.0 styck 72%

Salt och peppar 0%

Strösocker 2.0 tsk 8%

Smör till stekning 1.0 msk 20%

 

Kockskolan:

Så lagas lammfilé > Äts ej

Maillardreaktion > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Johan" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Förbered: Rumstemperera köttet, "Kryssa" fetkappan med vass kniv kors och tvärs utan att skära ner i köttet. Detta dels för att värmen lättare skall nå köttytan, dels för att kryddorna skall tränga in i fettet. Krydda köttet med salt och peppar. Fettkappan även lite socker som karamel­­liserar fettet (läs mer > Maillardreaktion).
  3. Bryn köttet runt om i het panna med smör/olja till brun fin yta. Stick in en stek­termometer.
  4. Ugn: Sätt in i ugn till kärntemperatur 58°C för rosastekt, eller enligt eget önskemål (se nedan). Det tar cirka 15 minuter.
  5. Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter utan att täcka över.

Kockens kommentar

Den finaste delen av ytterfilén tillhör sadeln längst bak på ryggen. Där sitter också innerfilén (läs mer, klicka på ingrediensen). Fettkappa medföljer normalt inte ytterfilé köpt i vanlig butik, utan måste beställas hos köttspecialist.

Gremolata är en italiensk blandning av hackad persilja, hackad vitlök och citronskal (zest). Den används traditionellt som garnering av Ossobuco alla milanese, men passar i sin enkelhet till andra rätter.

Stektid: Rumstempererad och förbrynd ytterfilé tillagad i ugn 125°C tar cirka 20 minuter för rosa-medium stekt (60°C). I 175°C cirka 10 minuter. Kylskåpskallt kött tar cirka 10 minuter längre tid.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Johan i Hallen är köttspecialist i Göteborg och Stockholm som säljer kött till restauranger och till konsumenter via sin webshop. Kvalitetsprodukter till konkurrenskraftiga priser. Hemsida > johanihallen.se.

Fler recept inom Lammsadel, lammfilé

Liknande recept som Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa