Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammytterfilé

800.0 

gram

Salvia hackad

2.0 

msk

Timjan färskhackad

2.0 

msk

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Morot

3.0 

styck

Palsternacka

4.0 

styck

Potatis fast sort

3.0 

styck

Grön sparris färsk

4.0 

styck

Tomater

4.0 

styck

Chèvre

150.0 

gram

Pinjenötter

1.0 

dl

Olivolja

1.5 

msk

Honung flytande

1.0 

msk

 

Sås:

 

Vinbärsgelé

4.0 

msk

Kalvfond koncentrerad

3.0 

msk

Matlagningsgrädde

2.0 

dl

Pepparmix

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Santa Ana Two Vineyards Malbec

Smakrikt rött vin
Pris: 225 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 836

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3344 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 7%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 606 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammytterfilé 800.0 gram 24%

Salvia hackad 2.0 msk 0%

Timjan färskhackad 2.0 msk 0%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Morot 3.0 styck 3%

Palsternacka 4.0 styck 9%

Potatis fast sort 3.0 styck 6%

Grön sparris färsk 4.0 styck 1%

Tomater 4.0 styck 2%

Chèvre 150.0 gram 15%

Pinjenötter 1.0 dl 12%

Olivolja 1.5 msk 5%

Honung flytande 1.0 msk 2%

 

Sås:

Vinbärsgelé 4.0 msk 6%

Kalvfond koncentrerad 3.0 msk 2%

Matlagningsgrädde 2.0 dl 9%

Pepparmix %

 

Kockskolan:

Så lagas lammfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Kött: Putsa lammköttet rent från fett och hinnor. Olja in köttet. Hacka timjan och salvia. Krydda köttet rikligt med salt och tillför timjan och salvia.
  3. Tillbehör: Skala och hacka rotsaker grovt. Skiva sparris. Skölj och halvera tomater. Lägg allt i ugnssäker form eller på en ugnsplåt och ringla över lite olivolja. Salta lätt. Sätt in rotsakerna i ugn i cirka 25 minuter.
  4. Bryn köttet runt om i het panna med smör till fin brun yta.
  5. Efterstek köttet i nedre delen av ugnen till kärntemperatur 57°C. Det tar knappt 10 minuter för rumstempererat kött och 20 minuter för kylskåpskallt. Ta ut köttet. Peppra. Låt vila.
  6. Höj ugnstemperaturen till 250°C.
  7. Chevre: Smula chévre över rotsakerna och strö över pinjenötterna. Avsluta med att ringla över lite honung. Låt stå i ugn tills ost och nötter fått fin färg.
  8. Sås: Smält vinbärsgelé i en kastrull på medellåg värme och tillsätt fond och grädde. Låt koka upp, smaka av med pepparmix.

Kockens kommentar

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Lammsadel, lammfilé

Liknande recept som Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker