Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 836

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3344 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Lammytterfilé 800.0 gram 24%
Salvia hackad 2.0 msk 0%
Timjan färskhackad 2.0 msk 0%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Morot 3.0 styck 3%
Palsternacka 4.0 styck 9%
Potatis fast sort 3.0 styck 6%
Grön sparris färsk 4.0 styck 1%
Tomater 4.0 styck 2%
Chèvre 150.0 gram 15%
Pinjenötter 1.0 dl 12%
Olivolja 1.5 msk 5%
Honung flytande 1.0 msk 2%
Sås:
Vinbärsgelé 4.0 msk 6%
Kalvfond koncentrerad 3.0 msk 2%
Matlagningsgrädde 2.0 dl 9%
Kockskolan:
Så lagas lammfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kött: Putsa lammköttet rent från fett och hinnor. Olja in köttet. Hacka timjan och salvia. Krydda köttet rikligt med salt och tillför timjan och salvia.
- Tillbehör: Skala och hacka rotsaker grovt. Skiva sparris. Skölj och halvera tomater. Lägg allt i ugnssäker form eller på en ugnsplåt och ringla över lite olivolja. Salta lätt. Sätt in rotsakerna i ugn i cirka 25 minuter.
- Bryn köttet runt om i het panna med smör till fin brun yta.
- Efterstek köttet i nedre delen av ugnen till kärntemperatur 57°C. Det tar knappt 10 minuter för rumstempererat kött och 20 minuter för kylskåpskallt. Ta ut köttet. Peppra. Låt vila.
- Höj ugnstemperaturen till 250°C.
- Chevre: Smula chévre över rotsakerna och strö över pinjenötterna. Avsluta med att ringla över lite honung. Låt stå i ugn tills ost och nötter fått fin färg.
- Sås: Smält vinbärsgelé i en kastrull på medellåg värme och tillsätt fond och grädde. Låt koka upp, smaka av med pepparmix.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Lammsadel, lammfilé
Liknande recept som Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker
-
Hel lammsadel med ben och kappa, grillad eller tillagad i ugn
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Urbenad fylld lammsadel till fest
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosmarinsdoftande lammfilé med sötsyrliga kantareller och risotto
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Örtbakad lammytterfilé
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik
-
Mongolsk marinerad lammytterfilé
Tid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan