Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 170

Kcal / portion: 928

GBR (GI) / port: 19
Recept: 3710 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 7%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammytterfilé 800.0 gram 21%
Matolja till stekning 1.0 msk 3%
Kantareller färska 150.0 gram 1%
Lag:
Ättikssprit till lag 1.0 msk 0%
Strösocker till lag 2.0 msk 3%
Vatten till lag 2.0 msk 0%
Rosépeppar hel 1.0 tsk 0%
Glasyr:
Rosmarin färsk 4.0 kvistar 0%
Honung 2.0 msk 4%
Balsamvinäger röd } 2.0 msk 1%
Risotto:
Arborioris 4.0 dl 31%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 10%
Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%
Vatten 6.0 dl Äts ej
Torrt vitt vin 1.0 dl 2%
Vispgrädde 1.0 dl 10%
Västerbotten hårdost 100.0 gram 10%
Kockskolan:
Så lagas lammfilé > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Så lagas ris > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Skapat av: Rent a Chef
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Förbered: Putsa köttet fritt från hinnor. Hacka rosmarin fint, spara topparna till garnering. Riv ost grovt. Skala och grovhacka schalottenlök.
- Kantareller: Koka upp vatten och lägg i kantarellerna i 1 minut. Ta ur.
- Lag: Koka upp vatten med ättika och socker. Häll det över kantarellerna. Tillsätt rosépeppar och ställ i kylen.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Risotto (läs mer > Så lagas ris): Värm en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Smält smör och fräs löken mjuk. Tillsätt riset och fräs det i cirka 5 minuter utan att det tar färg. Rör om.
- Tillsätt vitt vin, fond och hälften av vattnet. Rör om emellanåt. Fyll på med vatten lite i taget som får koka in. Det tar cirka 20 minuter. Blanda till sist riset med grädde, riven ost, salt och peppar.
- Kött: Värm samtidigt en stekpanna med olja på högsta värme. Bryn filén runt om till fin färg. Lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. När riset är lagom mjukt, ställ in lammet i ugnen i 10-15 minuter, eller till önskad kärntemperatur (se nedan).
- Glasyr: Rör ihop hackad rosmarin, honungen, balsamvinägern. Pensla köttet med blandningen. Spara hälften till servering.
- Servering: Skär upp lammet. Lägg upp på tallrikar. Forma risotton till ägg. Lägg upp kantarellerna som en liten boll. Ringla över resterande honungsblandning. Garnera med rosmarinkvist.
Kockens kommentar
Med "lammfilé" avses som regel ytterfilén. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Äts ej: Vattnet till risotton har markerats med "äts ej". Detta för att inte dubbelräkna vattnet vid kokning. I Kockskolans system beräknas vattenupptag i ris automatiskt. "Vatten till lag" elimineras automatiskt i systemet, för att lagen inte. Läs mer > Om vattenförändring.
Meny à la Rent a Chef:
Fler recept inom Lammsadel, lammfilé
Liknande recept som Rosmarinsdoftande lammfilé med sötsyrliga kantareller och risotto
-
Hel lammsadel med ben och kappa, grillad eller tillagad i ugn
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Urbenad fylld lammsadel till fest
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosmarinsdoftande lammfilé med sötsyrliga kantareller och risotto
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Örtbakad lammytterfilé
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik
-
Mongolsk marinerad lammytterfilé
Tid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan