Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme

Foto: Scan ¤

Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammytterfilé (Scan)

600.0 

gram

Rosmarin färskhackad

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Smör till stekning

1.0 

msk

 

Vnägrettpotatis

 

 

 

Potatis

800.0 

gram

Rapsolja

2.0 

msk

Rödvinsvinäger

1.0 

msk

Timjan färskhackad

2.0 

msk

Salt

4.0 

krm

Vitpeppar

1.0 

krm

Vitlök torkad

4.0 

klyftor

Smör normalsaltat

1.5 

msk

 

Sockerärtscrème

 

 

 

Sockerärter

150.0 

gram

Ricotta }

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammfilé >

 

 

Mandolin >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 457

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1829 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 308 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammytterfilé (Scan) 600.0 gram 32%

Rosmarin färskhackad 1.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

Smör till stekning 1.0 msk 5%

 

Vnägrettpotatis 

Potatis 800.0 gram 29%

Rapsolja 2.0 msk 12%

Rödvinsvinäger 1.0 msk 0%

Timjan färskhackad 2.0 msk 0%

Salt 4.0 krm 0%

Vitpeppar 1.0 krm 0%

Vitlök torkad 4.0 klyftor 2%

Smör normalsaltat 1.5 msk 8%

 

Sockerärtscrème 

Sockerärter 150.0 gram 3%

Ricotta } 1.0 dl 7%

 

Kockskolan:

Så lagas lammfilé > Äts ej

Mandolin > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vinägrettpotatis: Skölj och borsta potatisen väl. Skär med kniv i mycket tunna skivor, eller använd mandolin. Skala och krossa vitlök. Blanda med olja, vinäger, timjan, salt och peppar i en bunke. Lägg i smord ugnssäker form. Klicka över lite smör. Stek potatisen mjuk i ugnen i 30 minuter.
  3. Kött: Låt köttet rumstempereras. Putsa och skär lammfilén i portionsbitar. Salta, peppra och gnid in dem med rosmarin. Bryn köttet runtom i het stekpanna med smör. Sätt in en termometer. 
  4. Efterstek köttet under lock till önskad kärntemperatur 55-65°C. Det tar 10-20 minuter.
  5. Crème: Koka sockerärter några minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa ärterna. Tillsätt ricottaost. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Skär lammbitarna i skivor. Servera med vinägrettpotatisen och sockerärtscrèmen.

Kockens kommentar

 Receptet hämtat från Scan.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Lammsadel, lammfilé

Liknande recept som Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme