Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 148
Kcal / portion: 457
GBR (GI) / port: 7
Recept: 1829 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Lammytterfilé (Scan) 600.0 gram 32%
Rosmarin färskhackad 1.0 msk 0%
Smör till stekning 1.0 msk 5%
Vnägrettpotatis
Potatis 800.0 gram 29%
Rapsolja 2.0 msk 12%
Rödvinsvinäger 1.0 msk 0%
Timjan färskhackad 2.0 msk 0%
Salt 4.0 krm 0%
Vitpeppar 1.0 krm 0%
Vitlök torkad 4.0 klyftor 2%
Smör normalsaltat 1.5 msk 8%
Sockerärtscrème
Sockerärter 150.0 gram 3%
Ricotta } 1.0 dl 7%
Kockskolan:
Så lagas lammfilé > Äts ej
Mandolin > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Vinägrettpotatis: Skölj och borsta potatisen väl. Skär med kniv i mycket tunna skivor, eller använd mandolin. Skala och krossa vitlök. Blanda med olja, vinäger, timjan, salt och peppar i en bunke. Lägg i smord ugnssäker form. Klicka över lite smör. Stek potatisen mjuk i ugnen i 30 minuter.
- Kött: Låt köttet rumstempereras. Putsa och skär lammfilén i portionsbitar. Salta, peppra och gnid in dem med rosmarin. Bryn köttet runtom i het stekpanna med smör. Sätt in en termometer.
- Efterstek köttet under lock till önskad kärntemperatur 55-65°C. Det tar 10-20 minuter.
- Crème: Koka sockerärter några minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa ärterna. Tillsätt ricottaost. Smaksätt med salt och peppar.
- Skär lammbitarna i skivor. Servera med vinägrettpotatisen och sockerärtscrèmen.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Scan.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Lammsadel, lammfilé
Liknande recept som Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme
-
Hel lammsadel med ben och kappa, grillad eller tillagad i ugn
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Urbenad fylld lammsadel till fest
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosmarinsdoftande lammfilé med sötsyrliga kantareller och risotto
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Örtbakad lammytterfilé
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik
-
Mongolsk marinerad lammytterfilé
Tid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan