Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammytterfilé

800.0 

gram

 

Marinad:

 

Rött vin

3.0 

dl

Sambal oelekpasta }

1.0 

tsk

Rosmarin torkad

2.0 

tsk

Timjan torkad

1.0 

tsk

Matolja (rapsolja)

2.0 

dl

King solo vitlök

0.5 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Timjan torkad

2.0 

msk

Creme fraiche

3.0 

dl

Senap fransk osötad

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om marinering >

 

 

Så marineras kött >

 

 

Så lagas lammfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Le Tense Sassella

Kryddigt rött vin
Pris: 129 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 209

Kcal / portion: 1045

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4179 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 15%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 500 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammytterfilé 800.0 gram 19%

 

Marinad:

Rött vin 3.0 dl 6%

Sambal oelekpasta } 1.0 tsk 0%

Rosmarin torkad 2.0 tsk 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Matolja (rapsolja) 2.0 dl 38%

King solo vitlök 0.5 styck 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 13%

Timjan torkad 2.0 msk 0%

Creme fraiche 3.0 dl 23%

Senap fransk osötad 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om marinering > Äts ej

Så marineras kött > Äts ej

Så lagas lammfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Marinera: Putsa köttet rent från hinnor. Skala och hacka vitlök. Blanda marinaden i bunke eller plastpåse och lägg ner köttet. Låt ligga svalt i minst 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Potatisen borstas ren och halveras. Lägg potatisen på ungsplåt eller i eldfast form. Droppa på matolja och krydda med salt och timjan. Sätt i ugn cirka 30 minuter.
  4. Bryn: Ta ut köttet och torka av ytan. Spar marinaden. Hetta upp lite olja i en stekpanna på medelhög värme. Stek köttet cirka 5 minuter på var sida till fin yta.
  5. Efterstek: Tillsätt marinaden. Sätt ner till medellåg värme och efter­stek under lock i cirka 20 minuter till kärn­temperatur 60°C. Ta av från plattan, låt vila i 10 minuter.
  6. Tillbehör: Vispa crème fraichen hård. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. Forma ovala bollar med två skedar.

Kockens kommentar

Detta recept har levererats från David, Sanna och Fredrik, avgångselever på Täby Restaurangskola.

Marinering av fint kött som lammfilé görs för smakens skull, men kan ta överhand över köttets finstämda smak. Marinering ger dessutom sämre stekyta. Läs mer > Så lagas lammfilé.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Lammsadel, lammfilé

Liknande recept som Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème