Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 209

Kcal / portion: 1045

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4179 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammytterfilé 800.0 gram 19%
Marinad:
Rött vin 3.0 dl 6%
Sambal oelekpasta } 1.0 tsk 0%
Rosmarin torkad 2.0 tsk 0%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Matolja (rapsolja) 2.0 dl 38%
King solo vitlök 0.5 styck 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 13%
Timjan torkad 2.0 msk 0%
Creme fraiche 3.0 dl 23%
Senap fransk osötad 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Om marinering > Äts ej
Så marineras kött > Äts ej
Så lagas lammfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: David, Sanna, Fredrik
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Marinera: Putsa köttet rent från hinnor. Skala och hacka vitlök. Blanda marinaden i bunke eller plastpåse och lägg ner köttet. Låt ligga svalt i minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Potatisen borstas ren och halveras. Lägg potatisen på ungsplåt eller i eldfast form. Droppa på matolja och krydda med salt och timjan. Sätt i ugn cirka 30 minuter.
- Bryn: Ta ut köttet och torka av ytan. Spar marinaden. Hetta upp lite olja i en stekpanna på medelhög värme. Stek köttet cirka 5 minuter på var sida till fin yta.
- Efterstek: Tillsätt marinaden. Sätt ner till medellåg värme och efterstek under lock i cirka 20 minuter till kärntemperatur 60°C. Ta av från plattan, låt vila i 10 minuter.
- Tillbehör: Vispa crème fraichen hård. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. Forma ovala bollar med två skedar.
Kockens kommentar
Detta recept har levererats från David, Sanna och Fredrik, avgångselever på Täby Restaurangskola.
Marinering av fint kött som lammfilé görs för smakens skull, men kan ta överhand över köttets finstämda smak. Marinering ger dessutom sämre stekyta. Läs mer > Så lagas lammfilé.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Lammsadel, lammfilé
Liknande recept som Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème
-
Hel lammsadel med ben och kappa, grillad eller tillagad i ugn
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Urbenad fylld lammsadel till fest
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosmarinsdoftande lammfilé med sötsyrliga kantareller och risotto
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Örtbakad lammytterfilé
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik
-
Mongolsk marinerad lammytterfilé
Tid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan