Enkel grillmarinad

Kinesisk soja

(jiangyou, chiyou, Shengchou, toucho­u, shuanghuang, Laochou, jiangyougao)

Kinesisk soja (jiangyou eller chiyou) kan vara ljus och lättflytande, eller mörk och ganska trögflytande. Den ljusa tillverkas av sojabönor, en mindre mängd vete, vatten och salt, i den mörka ingår melass som ger en karamellig touch (se > Tillverkning soja). Det finns också soja som smaksatts på olika sätt t.ex. med räkor eller svamp. Se > Smaksatt soja. Soja ingår enligt kinesisk tradition i det dagliga livets sju nödvändigheter tillsammans med ris, olja, salt, vinäger, te och ved.

  • Smak: Se nedan > Olika sorter.
  • Alternativ vara: Soja ersätts bäst med soja som har liknade egenskaper. Skilj på ljus, tunn soja och mörk, trögflytande. Skilj också på om den är färsk eller lagrad och skilj på söt och salt soja. Taiwanesisk, vietnamesisk eller indonesisk soja har ofta alternativ till kinesisk mörk soja, medan den ljusa också kan ersättas med liknande japansk soja.
  • Försäljning: Japansk soja dominerar på svenska butikshyllor, så den kinesiska och andra länders soja hittas bäst i asiatiska butiker.
  • Förvaring: Svalt och mörkt.

Kinesisk soja kan vara ljus, färsk och tunnflytande liknande den japanska sojan, eller mörk, lagrad och trögflytande.

  • Shēngchōu ("lätt soja") är en ljust röd-brun, tunnflytande soja. Den tillverkas av sojabönor och vete och jäses i saltlag. Det är den vanligaste sojan för smaksättning av mat. Det finns många varianter. Tóuchōu är namn på ljus, lätt soja från första pressningen, som anses finare och är dyrare än senare pressningar. Den används främst till lätta, milda rätter och som dippsås. Shuānghuáng är en ljus, lätt dubbeljäst soja, vilket ger en komplexare, mer aromatisk soja som främst används som dippsås.
  • Lǎochōu ("mörk soja") är en mörk, lite tjockflytande, lagrad soja. Den tillverkas av sojabönor och melass (sirapsliknande söt restprodukt från sockertillverkning) som ger sojan karamelliga toner. Denna soja är också mindre salt än ljus soja och uppfattas av vissa som lätt bitter. En variant av mörk soja är jiàngyóugāo ("tjock soja") som förtjockats med stärkelse och ibland smaksatts med olika kryddor.


SÅ ANVÄNDS KINESISK SOJA

Kinesisk soja ger färg och smak åt ris- & gryträtter, soppor, såser mm. Ljus kinesisk soja passar som dippsoja till dumplings och kallt kött, som smaktillsats till ångkokt fisk och wokade grönsaker. Blandad med vinäger, vitlök, sesamfrön, socker och salt blir det en god dressing till råa grönsaker, kelp och tofu. Mörk kinesisk soja används främst till marinering av nöt- och fläskkött, eller direkt i matlagningen för att ge färg och smak åt maten.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12

Läs mer

Tillverkning soja

Smaksatt soja

Om soja, färdig sojasås

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Kinesisk soja

Det finns 33 recept med Kinesisk soja