Smaksatt soja

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smaksatt soja

(svampsoja, caogu laochou, champinjonsoja, räksoja, xiazi jiangyou)

Engelsk översättning infused soy, blended soy, mushroom soy

Soja kan vara smaksatt på olika sätt. Mest välkänt och använt är svampsoja (mushroom soy), men det finns andra t.ex. kinesisk räksoja (xiāzǐ jiàngyóu) som är en specialitet från staden Suzhou i östra Kina.

Mushroom soy/cǎogū lǎochōu (svampsoja) är en mörk, vanligtvis fatlagrad kinesisk soja, smaksatt med svampextrakt av straw mushroom som är en vanlig svamp i Asien.

  • Smak: Mushroom Soy har tjock konsistens. Smaken är mustig, aromatisk och lätt syrlig med klar svampsmak och markerad sälta. 
  • Alternativ vara: Annan mörk kinesisk soja.
  • Försäljning: Vanlig i alla butiker året om.
  • Förvaring: Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS SVAMPSOJA


Passar till marinader, grillsåser, köttgrytor, långkok och wokade rätter. Anses passa väl till svensk husmanskost t.ex. kåldolmar.

Läs mer

Om soja, färdig sojasås

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj