Om miso, färdig misopasta

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om miso, färdig misopasta

(ljus miso, mörk miso, vit miso, röd miso, misosoppa)

Engelsk översättning miso

Fransk översättning miso

Italiensk översättning miso

Tysk översättning Miso

Spansk översättning miso

Miso är en degig massa av fermenterade (jästa) sojabönor blandat med ris, korn, vete och salt. Ingredienserna får jäsa i saltat vatten med hjälp av en mögelsvamp (Aspergillus oryzae). Det är ursprungligen en biprodukt vid tillverkning av sojasås skapad i Kina för mer än 2000 år sedan. För 1000 år sedan fördes den av buddhistiska munkar till Japan där den sedan dess tillhör matkulturen. Miso kan variera i färg, textur, arom och smak, grovt indelat i ljus eller mörk miso.

  • Smak: Sötsalt, buljongaktig smak. Miso är rik på umamiämnen och fungerar därför som smakförstärkare. Läs mer > Umami. Ljusa miso är milda, sötsalta och fylliga. Mörk miso är saltare, kryddigare och tunnare med rostade sojatoner.
  • Alternativ vara: Till nöds kan miso ersättas med koncentrerade fonder, buljongtärningar. Omvänt är miso en spännande ersättare av våra färdigköpta fonder och tärningar (värt att prova).
  • Försäljning: Produkten finns att köpa i alla asiatiska butiker förpackade i plastpåsar eller som konserv. Små portionspåsar finns för tillredning av misosoppa.
  • Förvaring: Obruten förpackning har lång hållbarhet. Varan kan vara opastöriserad vilket ger kort hållbarhet om förpackningen öppnats.


SÅ ANVÄNDS MISOPASTA


Vi västerlänningar känner mest till miso i form den förrättssoppa som ofta serveras på sushirestauranger (se recept > Japansk misosoppa), men japanen använder miso ungefär som vi använder koncentrerade fonder och buljongtärningar, det vill säga som allehanda smaksättare. Av miso kan man tillreda en slags majonnäs (se recept > Misomajonnäs).

  • Ljus miso passar bra till fisk och skaldjur, grönsaker och mild svamp. Fungerar väl tillsammans med ingefära, citrusfrukter, mild lök och vitt vin. Ljus miso är ett alternativ till koncentrerade fisk-, skaldjurs-, kalv- och grönsaksfonder/-tärningar. 
  • Mörk miso passar till nötkött, vilt och mustig svamp. Det är ett alternativ till koncentrerade ox- och viltfonder/-tärningar som smaksättare av mat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12

Läs mer

Umami - den femte grundsmaken

Sojabönor

Kombu dashi

How to Make Perfect Miso Soup

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Om miso, färdig misopasta

Det finns 4 recept med Om miso, färdig misopasta