För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig asiatisk ostronsås

(háo yóu)

Engelsk översättning oyster sauce

Fransk översättning sauce à huître

Italiensk översättning salsa dell'ostrica

Tysk översättning Auster Sosse

Spansk översättning salsa de la ostra

Ostronsås (på kinesiska: háo yóu) framställs av ångkokta ostron vars juice och kött koncentrerats och smaksatts med kryddor. Såsen lär ha uppfunnits 1888 av Mr. Lee Kam i Kina. Hans företag Lee Kum Kee producerar denna sås än idag.

  • Smak: Söt skaldjurssmak rik på umami och fungerar som en tydlig smakförstärkare av mat. Läs mer > Umami. 
  • Alternativ vara: Asiatisk fisksås.
  • Försäljning/säsong: Säljs i välsorterade dagligvarubutiker och i asiatiska specialbutiker.
  • Förvaring: Svalt.


SÅ ANVÄNDS OSTRONSÅS


Såsen passar till smaksättning av såser och maträtter. Används flitigt i asiatisk matlagning på samma sätt som soja.

Fransk ostronsås är en redd vit sås av mjölk och grädde med sönderskurna ostron och kryddad med kajennpeppar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdig asiatisk ostronsås

Det finns 13 recept med Färdig asiatisk ostronsås