Färdig sukiyakisås

Färdig sukiyakisås

(Om sukiyaki, så tillagas sukiyaki)

Sukiyaki (utalas skiaki. Jap. suki = kärlek/vänskap,yaki = stekt/grillat. Trad. jap. "grillad på en plogbill") är en japansk grytbräserad kött- och grönsaksgryta (nabemo, nabe = gryta, memo = saker), vanligtvis bestående av nötkött, nudlar, tofu, lök, kinakål och svamp, som får puttra i en sås av soja, mirin och socker. Det finns många varianter. I en skål vid sidan av brukar man servera ett rått uppslaget ägg som kött och grönsaker doppas i. Till maten dricks som regel grönt te och sake. Rätten serveras vanligen på vintern och som nyårsgryta (bonekai).

Historia: Nötboskap introducerades i Japan under 100-talet e.Kr. och användes som arbetsdjur i risfälten. Att äta nötkött (fyrfotade djur) var oförenligt med den buddhistiska tron. Bara under krigstid gavs kött till soldater för att de skulle bli starka inför strid. Soldaterna uppskattade köttet även därefter och stekte det utomhus på en plogbill över kolbädd, eftersom den äldre generationen ansåg att det var ett helgerån att tillaga köttet inomhus. Därav namnet sukiyaki - grillad på en plogbill. Det var först i slutet av 1800-talet som nötkött blev accepterat som föda under inflytande från västvärlden.


SUKIYAKISÅS

Sukiyakisås är en sojabaserad sötaktig japansk sås som förekommer i svenska butiker, men kan enkelt tillagas själv. Såsen används som smaksättare av mat, i synnerhet till den klassiska, japanska rätten Sukiyaki.

Ingredienser:

 • 1 dl sojasås
 • 1 dl sake
 • 1 dl mirin
 • 0,5 dl vatten
 • 2-4 msk socker

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka ner vätskan något till lätt simmig konsistens.


SÅ TILLAGAS SUKIYAKI

Tillagning: Det finns två sätt att tillaga sukiyaki. Dels Kantovarianten som innebär att tillaga alla ingredienser vid sidan av varandra i en extra stor het stekpanna, dels Kansaivarianten där man först steker köttet och sedan tillsätter socker, sås och övriga ingredienser och serverar allteftersom. De två stilarna visas i filmer via länk nedan. Se också recept > Sukiyaki. Rätten tillagas helst intill matbordet för snabb servering.

Ingredienser:

 • Nötkött tunt skivat är klassiskt, men fläskkött, kyckling och fisk kan förekomma.
 • Stekfett: Traditionellt används späck (nötköttsfett).
 • Socker: En sukiyaki är en lätt sötad rätt. Socker tillsätts köttet vid stekning och även såsen är söt.
 • Såsen (enligt ovan) tillsätts efter att köttet först brynts något.
 • Nudlar: I Japan använder man en speciell sorts nudlar, "shirataki" som framställs från den stärkelserika konjacplantan (Amorphophallus konjac). I brist på sådan används risnudlar eller andra nudlar.
 • Tofu av fast sort, helst lätt förgrillad/förstekt (yaki dofu).
 • Svamp: I Japan använder man gärna svamp­sorterna "hon-shimeji" (talltuvskivling) och enoki (vinterskivling), men det går också bra med shiitake, portabella och ostronskivling.
 • Grönsaker: Salladslök/piplök (jap. negi) och purjolök är vanliga ingredienser. I övrigt förekommer allehanda grönsaker som finns tillhands, till exempel salladskål/kinakål och shungiku (Garland, en ätlig chrysanthemumart med fin och ovanlig smak).
 • Kryddor: Detta är en tämligen söt anrättning. Sojan är salt. Maten sockras vid stekning och såsen är söt. Kanske väl söt för svenska smaklökar. Anpassa mängd enligt eget tycke.

Tillbehör: Uppslaget ägg serveras i en skål vid sidan om i vilket man doppar köttet och övriga ingredienser. Ris är också ett vanligt tillbehör i stället för nudlar, gärna smaksatt med sesamfrön. Japanska riskkakor (mochi) förekommer ibland vid slutet av måltiden för att suga upp såsen (läs mer > Riskakor).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01

Läs mer

Späck

Om nudlar

tofu

Portabella i butik

Shiitake i butik

Ostronskivling i butik

Salladslök

Salladskål

Om soja, färdig sojasås

Mirin

Om risvin, sake

Riskakor

Film: Sukiyaki Kansai Style

Film: Sukiyaki Kanto Style

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdig sukiyakisås

Det finns 2 recept med Färdig sukiyakisås