Färdig sataysås, asiatisk jordnötssås

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig sataysås, asiatisk jordnötssås

(sate, satti)

Engelsk översättning satay sauce

Satay, i Indonesien och Malaysia kallad sate, är en asiatisk grillspettsrätt vanligen serverad med karaktäristisk jordnötssås (sataysås). I Filipinerna är den känd som "satti". Rätten har sitt ursprung från Java i Indonesien, men är även vanligt förekommande i intilliggande länder. Även populär i Nederländerna tack vare att Indonesien förr var holländsk koloni. Bitar av kryddat kött, fågel, fisk eller tofu träs på spett som sedan grillas. I Indonesien är det en nationalrätt serverad på enkla och finare restauranger, eller som snabbmat av gatuförsäljare. Som tillbehör serveras gärna "longtong" eller "ketupat" (i palmblad sammanpressat ris som kokats) och akar (pickels).    

Sataysås förekommer i många varianter, men vanligast är en sojasås baserad på rostade jordnötter. Förutom jordnötter är tamarind, galangarot, ingefära, tomatpure, socker, lök, koriander och kummin vanliga ingredienser. Extra ingredienser som ibland används är kokosmjölk eller kokosgrädde, liksom sweet chilisås, röd currypasta med mera. Se recept > Hemlagad sataysås.

  • Smak: Mild nötsmak.
  • Alternativ vara: Sås av jordnötssmör.
  • Försäljning: Såsen finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker.
  • Förvaring: Oöppnad burk = lång hållbarhet i skafferi, öppnad är den hållbar flera veckor i kylskåp.


SÅ ANVÄNDS SATAYSÅS

Såsen används till marinering av kött och fisk, eller för att pensla kött eller fisk vid grillning. Serveras även som het sås till mat eller kall som dippsås, om man späder den med lite matolja. Se recept > Satay, asiatiska grillspett.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-05

Läs mer

Recept: Sataysås

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdig sataysås, asiatisk jordnötssås

Det finns 2 recept med Färdig sataysås, asiatisk jordnötssås