Ground bean sauce (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig sojabönsås, sojapasta

(hoisinsås)

Engelsk översättning soy bean sauce, sweet bean sauce, ground bean sauce, hoisin sauce

Sojabönsås och sojapasta tillverkas av sojabönor som jäses (fermenteras) och smaksätts på olika sätt. Det finns ett stort antal varianter, många pastaliknande. Den mest kända är hoisinsås.

  • Smak: Djupa toner av soja, lagrad ost och choklad. Jästa sojasåser och pastor är rika på umamiämnen och fungerar därför som smakförstärkare och ger anrättningar mustig smak (läs mer > Umami). Smaken kan vara mild, sötaktig, eller skarp.
  • Alternativ vara: Misopasta (se dito), mustig grillsås.
  • Försäljning: Asiatiska butiker och välsorterade dagligvarubutiker.
  • Förvaring: Lång hållbarhet. Öppnad burk förvaras i kylskåp i några veckor.

Hoisinsås är en kinesisk trögflytande, smakrik sojabönsås. Färgen är mörkt brunsvart. Det finns olika varianter. Rostade sojabönor mosas och smaksätts vanligen med röd chili, vitlök, kinesiska fem kryddor, risvinäger, salt och socker. "Horsin" betyder på kantonesiska fisk/skaldjur, vilket dock vanligen inte ingår. Dock kan ostronsås förekomma.


SÅ ANVÄNDS SOJABÖNSÅS OCH SOJAPASTA

Sojabönsåser/pastor används i det asiatiska köket i såser, marinader och soppor, till vårrullar, som smaksättare av mat eller som tillbehör till mat och som dippsås. Hoisinsås används i Kina, särskilt i det kantonesiska köket, ofta till glasering av kött till exempel av "pekinganka". I Vietnam är det ett vanligt tillbehör till nudelsoppa.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01

Läs mer

Om miso, färdig misopasta

Sojabönor

Pekinganka

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdig sojabönsås, sojapasta

Det finns 4 recept med Färdig sojabönsås, sojapasta