Latin: Anas platyrhynchos domestica

Engelsk översättning Peking Duck

Fransk översättning Canard de Pékin

Pekinganka är, dels en tamanka från Kina, dels en klassisk kinesisk rätt. Ankan är en domesticering (gjorts till tamdjur) från arten gräsand (Anas platyrhynchos). Det är "ankornas anka", då det är den mest spridda ankan i välden och den som är sinnebilden för begreppet anka, dvs förlagan till "Kalle Anka". Det är en vit storvuxen anka (3-5 kg), med gul näbb och gula ben. Rasen kom till Europa från Kina på 1870-talet och har korsats med andra raser som blivit olika karaktärer i olika länder. Äggen väger 70 gram (hönsägg cirka 60g) och är vitgula. Ankan är dock ingen god ruvare.

SÅ ANVÄNDS PEKINGANKA

Ankan är främst uppskattad för köttets skull och är klassisk i mandarinköket (mandarin = västerländsk benämning på en ämbetsman i det gamla Kina). För att ankan skall bli så knaprig som möjligt blåses luft in under skinnet före stekningen. Maträtten tillagas klassiskt i en cylindrisk lerugn och serveras mycket ceremoniellt.

Tillagning pekinganka, se film via länk på sida > Ankor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01
Läs mer

Ankor }

Gräsand }

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj