Färdig asiatisk fisksås

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig asiatisk fisksås

(nam pla, nuoc mam, garum - antikens fisksås)

Asiatisk fisksås är vanligt i de Sydostasiatiska köken (Thailand: nam pla, Vietnam: nuoc mam). Såsen bereds av små fiskar och skadjur som krossas, saltas och sedan får ligga och jäsa (fermentera) till en brun tunnflytande sås som filtreras. Processen påminner lite om surströmmingstillverkning. I antikens Rom vimlade det av fermenterade fisksåser (garum, liquamen) tillverkade av olika fiskar. Makrill och tonfisk ansågs vara bäst.

  • Smak: Asiatisk fisksås är en illaluktande saltsöt sås rik på umami och fungerar som en tydlig smakförstärkare av mat. Läs mer > Umami. Vietnamesisk fisksås är som regel starkare, saltare och skarpare än den thailändska.
  • Alternativ vara: Asiatisk fisksås är svår att ersätta med annat än just asiatisk fisksås, men koncentrerad fiskbuljong, asiatisk ostronsås, sardeller eller ansjovissås är tänkbara ersättare.
  • Försäljning/säsong: Säljs i välsorterade dagligvarubutiker och i asiatiska specialbutiker.
  • Förvaring: Svalt.

Köpråd: En bra fisksås består av enkla ingredienser. Undvik såser som förstärkts med olika E-nummer.


Hälsa: Asiatisk fisksås är rik på kalcium, B-vitamin och protein.


SÅ ANVÄNDS ASIATISK FISKSÅS

Eftersom fisksåsen fungerar som smakförstärkare kan den även användas till annat än bara fisk- och skaldjursrätter. Den används flitigt i asiatiska kyckling- och fläskrätter, men kan även tänkas som alternativ smakförstärkare i nöt- och vilträtter i stället för koncentrerade fonder. Liksom fonderna bidrar såsen även med sälta.

Läs mer

Umami - den femte grundsmaken

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdig asiatisk fisksås

Det finns 23 recept med Färdig asiatisk fisksås