(kinesisk soja 1. ljus soja 2. mörk soja, jiangyou, chiyou 1. shengchou, touchou, shuanghuang 2. laochou, jiangyougao)
Chinese soy sauce 1. light soy 2. dark soy
sauce de soja chinois 1. soja clair 2. soja foncé
salsa di soia cinese 1. soia chiara 2. soia scura
Chinesisches Sojasoße 1. helles Soja 2. dunkles Soja
salsa de soja chino 1. soja clara 2. soja oscura
Kinesisk soja (jiangyou eller chiyou) kan vara ljus och lättflytande, eller mörk och ganska trögflytande. Den ljusa tillverkas av sojabönor, en mindre mängd vete, vatten och salt, i den mörka ingår melass som ger en karamellig touch (se > Tillverkning soja). Det finns också soja som smaksatts på olika sätt t.ex. med räkor eller svamp. Se > Smaksatt soja. Soja ingår enligt kinesisk tradition i det dagliga livets sju nödvändigheter tillsammans med ris, olja, salt, vinäger, te och ved.
Kinesisk soja kan vara ljus, färsk och tunnflytande liknande den japanska sojan, eller mörk, lagrad och trögflytande.
SÅ ANVÄNDS KINESISK SOJA
Kinesisk soja ger färg och smak åt ris- & gryträtter, soppor, såser mm. Ljus kinesisk soja passar som dippsoja till dumplings och kallt kött, som smaktillsats till ångkokt fisk och wokade grönsaker. Blandad med vinäger, vitlök, sesamfrön, socker och salt blir det en god dressing till råa grönsaker, kelp och tofu. Mörk kinesisk soja används främst till marinering av nöt- och fläskkött, eller direkt i matlagningen för att ge färg och smak åt maten.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12