Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Ostronskivling i butik
(ostronmussling, kungsskivling, kungsmussling)
Latin: Pleurotus ostreatus
                
                oyster mushroom, abalone mushroom, king oyster
              
                
                Pleurote huître, Pleurotus sajor caju
              
                
                Agarico ostreato, Gelone
              
                
                Austernseitling
              
                
                Seta de ostra
              
Ostronskivlingar är stora och köttiga, med kort fot och cirka 1 dm bred ostronlik hatt. Hela svampen är ätlig. Färgen är vanligtvis gråblå-grönbrun. På undersidan av hatten finns rikligt med längsgående lameller. De växer i klasar, som parasiter och saprofyter (lever på andra) på halm och ved, främst på lövträd. Det finns många olika arter, varav endast ett fåtal är intressanta som handelsvara. De växer vilt i stora delar av världen och förekommer i begränsad omfattning i hela Sverige. Det är en av världens vanligaste matsvapar och odlas i stor omfattning.
- Vikt i butik: 1 liter = cirka 200 gram.
 - Smak: Den har mild smak, men kraftigare än champinjonens.
 - Alternativ vara: Champinjoner, shiitake.
 - Försäljning/säsong: Odlad säljs året om.
 - Förvaring: Färska förvaras i papperspåse, 0-4 °C. Hållbar cirka 1 vecka. Torkade förvaras i förslutet kärl i rumstemperatur. Lång hållbarhet.
 
Kungsskivling (kungsmussling, king oyster) är en nära släkting, mycket uppskattad i Sydeuropa och Japan.
SÅ ANVÄNDS OSTRONSKIVLING
Svampen används som annan svamp, stekt som tillbehör eller ensamrätt, i grytor, såser, stuvningar, soppor, pajer etc. Den äts inte rå. Finhacka svampfoten som är lite seg. Läs mer > Så tillagas svamp.
Läs mer
Recept med Ostronskivling i butik
Det finns 10 recept med Ostronskivling i butik
- 
                
                  
                
                Saumon surprise - laxöverraskning
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Skivlinggratäng med fetaost
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Zucchinisallad med ostronskivling
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Skummig bönsoppa med whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot (förrätt)
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
 - 
                
                  
                
                Pot stickers - kinesiska färsknyten
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Lever Petterchelli med paprika och svamp
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Skogssvampsoppa
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Mu sho, kinesisk marinerad fläskfilé
Tid: 25 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan