Medelstora tomater väger runt 100 gram per styck. De är som regel röda.

  • Vikt: Cirka 100 gram (70-120 gram). Diameter cirka 6 centimeter.
  • Smak: Tomat är en så kallad klimakterisk frukt, det vill säga den mognar ytterligare efter skörd. Skördas de med kvist (kvisttomat) anses det att smaken intensifieras ytterligare men effekten är liten. Bäst smak får dock tomaterna om de får mogna färdigt på plantan. De tomater vi finner i butik plockas halvmogna och utsätts för mognadsgasen etylen under transporten (läs mer > Etengas). Röd färg är ingen garanti för mognad och god tomat. Bättre då att lukta sig till goda tomater i butik. Kraftig tomatdoft skvallrar om smakrikedom. Undvik att lukta på kvistar vars lukt kan förvilla.
  • Alternativ vara: Små tomater eller bifftomater. Kvisttomater är utbytbara mot vanliga tomater.
  • Försäljning/säsong: Säljs året runt i butik.
  • JämförprisLågt till mycket högt tillbehörspris, vanligen runt 70 kr/kg (30-90 kr/kg). På kvist ofta lite dyrare än utan. Läs mer > Höga och låga jämförpriser.
  • Förvaras i 11-14°C, hållbar upp till två veckor. Kvisttomater förvaras i rumstemperatur för att utvecklas. Tomater är känsliga för kyla och skall aldrig förvaras i kylskåp, rumstemperatur är bättre.


SÅ ANVÄNDS TOMATER


Tomater har ett stort användningsområde. Färsk som ingrediens i sallader och tillbehör till maträtt, med fördel även stekt eller gratinerad. Läs mer > Tomater.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04

Läs mer

Tomater

Etengas

Minitomater

Bifftomater

Högt och lågt jämförpris

Recept med Medelstora tomater

Det finns 27 recept med Medelstora tomater