Färsk grönpeppar (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grönpeppar

(grönpeppar = frökrydda, rödpeppar, orangepeppar)

Latin: Piper nigrum

Engelsk översättning green pepper = seed spice with mild pepper taste

Fransk översättning poivre vert = épice de graines au goût de poivre doux

Italiensk översättning pepe verde = spezia di semi con gusto ardente

Tysk översättning grüner Pfeffer = Samengewürz mit mildem Pfeffergeschmack

Spansk översättning pimienta verde = especia de semillas al gusto di pepe leggero

Grönpeppar är omogna frukter från arten vanlig peppar (se dito). Pepparn skördas omogen varefter hela korn torkas och behandlas så att den behåller sin färg och karaktär. Alternativt läggs den torkade frukten in i saltlag eller vinäger som inaktiverar ensymerna som omvandlar pepparn till svartpeppar. Grönpeppar var i Sverige populär på 1970-talet men är numera ganska bortglömd. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Smak: Grönpeppar har en mild, fruktig, och örtig karaktär. Grönpeppar är "pepprig", men den är förhållandevis mild jämfört med svart- och vitpeppar.
  • Alternativ vara: Rosépeppar, korianderfrön.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om som torkad, frystorkad eller inlagda i saltlake, vinäger eller i sin egen saft. Grönpeppar säljs inte mald. I länder där pepparn odlas äts de även färsk t.ex. i Thailand.
  • Förvaring: Torkad grönpeppar sparas i sluten förpackning torrt och mörkt. Hållbar i några månader, tappar smaken med tiden. Känslig för ljus. Inlagd grönpeppar sparas bäst i sin lag. Öppnad förpackning ställs i kylskåp, ganska lång hållbarhet.

Rödpeppar eller orangepeppar är en variant av grönpeppar som handhas och konsumeras på samma sätt. Skillnaden är att man skördar pepparn något senare när färgen börjat skifta i orange-röda toner.
 

SÅ ANVÄNDS GRÖNPEPPAR

Grönpepparkorn används hela ell krossade i mat och passar utmärkt till mildare såsen, kalvkött och liknande, till och med till efterrätter. En sentida klassiker är jordgubbar med grönpepparsås.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Vanlig peppar

Svartpeppar

Rosépeppar

Om peppar

Vitpeppar

Korianderfrön

Recept med Grönpeppar

Det finns 13 recept med Grönpeppar