(grönpeppar = frökrydda, rödpeppar, orangepeppar)
Latin: Piper nigrum
green pepper = seed spice with mild pepper taste
poivre vert = épice de graines au goût de poivre doux
pepe verde = spezia di semi con gusto ardente
grüner Pfeffer = Samengewürz mit mildem Pfeffergeschmack
pimienta verde = especia de semillas al gusto di pepe leggero
Grönpeppar är omogna frukter från arten vanlig peppar (se dito). Pepparn skördas omogen varefter hela korn torkas och behandlas så att den behåller sin färg och karaktär. Alternativt läggs den torkade frukten in i saltlag eller vinäger som inaktiverar ensymerna som omvandlar pepparn till svartpeppar. Grönpeppar var i Sverige populär på 1970-talet men är numera ganska bortglömd. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Rödpeppar eller orangepeppar är en variant av grönpeppar som handhas och konsumeras på samma sätt. Skillnaden är att man skördar pepparn något senare när färgen börjat skifta i orange-röda toner.
SÅ ANVÄNDS GRÖNPEPPAR
Grönpepparkorn används hela ell krossade i mat och passar utmärkt till mildare såsen, kalvkött och liknande, till och med till efterrätter. En sentida klassiker är jordgubbar med grönpepparsås.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10