Brännässla (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Film: Learn Your Land, nettle

Nässlor

(nässla, nässlor, nettelduk, brännässla, etternässla, fjällnässla, Så torkas nässlor, Så förvälls nässlor)

Latin: Urticaceae urtica, Urtica urens, Urtica dioica

Engelsk översättning nettle

Fransk översättning ortie

Italiensk översättning ortica

Tysk översättning Nessel

Spansk översättning ortiga

Nässlor är är biologiskt ett släkte tillhörande familj nässelväxter och omfattar ett 45-tal arter, bland annat de vi känner mest till - etternässla (Urtica urens) och brännnässla (urtica dioica). Bladen har vanligtvis brännhår. Blommorna är små och frukten är en mininöt. Brännässlan blir från 2 dm till 1,5 meter hög. Nässlor finns över hela världen på kväverik mark. Förr hade man nässelgårdar för odling. Av fibrerna tillverkades fin nettelduk, ett begrepp som idag används om finare linne. Man förvällde och åt nässlor bland annat som allehanda huskurer (se nedan). Nässelvatten (avkoket från nässlor) är ett sätt att utrota ohyra i grönsakslandet och kan användas som gödningsmedel. Se film, klicka på "Learn your land" under bilden ovan.

  • Vikt: 1 liter färska nässelblad = 50 gram. 1 liter nyförvällda, fuktiga blad = 1000 gram.
  • Smak: Fyllig, mild med lätt bitter smak liknande babyspenat.
  • Alternativ vara: Babyspenat.
  • Försäljning/säsong: Plockas i naturen tidig vår. Säljs bara undantagsvis lokalt i någon butik på våren.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Förvällda kan de frysas. De kan också torkas. Se nedan.

Hälsa: Nässlor är rika på mineraler och vitaminer, särskilt på järn, vitamin A och C. Nässlor lagrar små mängder nitrater som kan omvandlas till nitrit till exempel vid varmhållning, vilket i stora mängder kan vara skadligt. Nässlor hör dock inte till vardagsmaten så vi behöver enligt Livsmedelsverket inte oroa oss. Man bör dock helst undvika att plocka nässlor på kväverika platser som vid ladugårdar, på gödselstackar och komposthögar, eftersom de där tar upp extra mycket kväve ur jorden som omvandlas till nitrit. Plocka hellre nyutslagna skott i skogslundar och på ängar.


SÅ ANVÄNDS NÄSSLOR


Brännässla och etternässla används på samma sätt. Det är främst de späda vårskotten som används, men även (toppskotten på) nässlor kan användas innan nässlan gått i blom. Nässelskott och torkade nässlor bränns inte. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Huskurer: Inom folkmedicin ansågs nässlor bota det mesta, alltifrån trötthet, till matspjälkningsproblem, urinvägsinfektioner och diabetes. Eller vad sägs om piska sig med brännässlor för att hindra reumatisk värk? Ont skall med ont fördrivas. Nässelvatten (avkok på nässlor) ansågs kunna motverka dålig hårväxt och skallighet.

Så torkas nässlor: Bred ut nässelstjälkarna på varm, torr och ventilerad plats. Vänd stjälkarna dagligen. Alternativ: Bred ut stjälkarna på en plåt och torka dem i ugnen i 50 graders värme med ugnsluckan på glänt. De är torra efter några timmar. Dra av bladen från stjälkarna när de torkat färdigt. Förvara bladen i lufttäta burkar, helst mörkt.

Ansa: Nässlor som skall förvällas sköljs noga för att avlägsna jord och sand. Ta bort grova stjälkar och eventuella rothår eller gräs som kommit med av misstag.

Förväll: Nässlor förvälls i kokande vatten för att reducera skadlig nitrit. Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt per 1 liter nyplockade och rensade nässelskott. Lägg nässlorna i det kokande vattnet och låt koka i 10-15 minuter. Häll de kokta nässlorna i durkslag, skölj i kallt vatten och kläm sedan ut det mesta av vattnet. Hacka de förvällda nässlorna och använd dem direkt eller frys in dem i små platta paket.

Nässerätter: Förvällda och hackade är nässlorna goda i soppa, stuvningar och såser. Torkade kan de användas  i potatismos, i frukostflingorna, som te eller i brödbak.

  1. Nässelsoppa är klassisk vårsoppa, traditionellt tillredd med havremust och serverad med ägghalvor. Se recept > Klassisk nässelsoppa.
  2. Som spenat: Förvällda nässlor hackas tillsammans med gräslök. Bryn en klick smör i en kastrull och tillsätt hacket. Rör om och späd med en skvätt buljong och låt koka en stund. Krydda med salt, peppar och pulveriserad anis och fänkålsfrön. Serveras på samma sätt som spenat. Källa: Tore Wretman.
  3. Nesselpesto: Förvällda nässlor mixas samman med vitlök, skållad mandel, vällagrad ost och olivolja, vilket smaksätts med svartpeppar och salt. Källa: Matkonsult Margareta  Frost-Johansson.
  4. Nässelbröd: 50 gram smält matfett och 4 dl fingervarm lättmjölk blandas med 50 gram jäst under omrörning. 1 dl mixade nässlor och 2 msk sirap tillsätts. 5 dl grahamsmjöl rörs ner liksom 6-8 dl vetemjöl. Degen jäses 30-45 minuter under bakduk, varefter den knådas lätt och bakas ut till 20 bullar. Lägg på bakplåt att jäsa ytterligare 30-45 minuter under duk. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter. Källa: Matkonsult Margareta  Frost-Johansson.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-02

Läs mer

Babyspenat

förvälla, blanchera

Om sallat

Bild: Nässlor

Recept med Nässlor

Det finns 11 recept med Nässlor