Kryddpeppar }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kryddpeppar }

(piment, pimento)

Latin: Pimenta dioica

Engelsk översättning allspice, Jamaica pepper

Fransk översättning poivre de Jamaique

Italiensk översättning pepe aromatica

Tysk översättning Nelkenpfeffer

Spansk översättning pimienta de Jamaica

Kryddpeppar (förr benämnt piment/-o) tillhör inte pepparsläktet, utan det är frukten från ett ständigt grönt tropiskt träd av Myrten­familjen. Trädet blir ca 10 meter högt, 100 år gammalt och får små vita blommor i klasar, som bildar kryddiga frukter. Frukten är grön som omogen och mörkt brun till svartbrun som mogen. Den skördas omogen och får sedan (sol)torka och liknat då bruna pepparkorn. Frukterna tappar sin arom när de mognar. Därför skördas de halvmogna varefter de torkas. Kryddan säljs torkad hel eller mald. Fruktens skal är speciellt atomatiska, varför hela bär är bättre än malda. De krossas lätt i en mortel.

Ursprung från Jamaica, men växer även vild i Mellanamerika och den Karibiska övärlden. Den har spitts till andra länder som Spanien. I Sverige kallas den ibland för pimento hämtat från spanskans pimiento (peppar), men den har inget med chilifrukten pimento att göra. Doften och smaken är pepprig och sammansatt, en blandning av kryddnejlika, kanel och muskot. Av denna anledning benämns kryddan för allspice på engelska. Allkrydda i Sverige är däremot en kryddblandning.


ANVÄNDNING

Kryddpeppar är central i det karibiska köket och ingår i klassisk kryddning av torkad eller marinerad kött och kyckling. Virket används till rökning och både färska och torkade blad av växten kan ingå i anrättningar. Redan i tidig centralamerikansk kultur användes den till smaksättning av choklad tillsammans med chili (mole). Kryddpeppar är också betydelsefull smaksättare i Mellan Östern.       

Kryddpeppar har i det svenska köket en given plats i kroppkakor och i långkokande rätter som kalops. Passar även utmärkt till såser, marinader och sillinläggningar. Mald eller krossad används den till skinka, curryrätter, kallt kött, pastejer, kakor och kex. Ej att förglömma, som krydda i glögg. Den ingår i Tore Wretmans 4 kryddor, liksom i många andra kryddblandningar.

Alternativ: Svartpeppar.

Säsong: Säljs året om i butik. 

Förvaring: Torkad krydda förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Hela frön håller betydligt längre än mald.

Recept med Kryddpeppar }

Det finns 77 recept med Kryddpeppar }