Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 507

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3041 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kräftor kokta 0.5 kilo 5%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Purjolök 1.0 styck Äts ej
Vitlök 1.0 klyfta Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Rotselleri 50.0 gram Äts ej
Matolja till stekning 1.0 msk 4%
Paprikapulver 2.0 tsk Äts ej
Saffran 1.0 förp. Äts ej
Timjan torkad 0.5 tsk Äts ej
Mejram torkad 0.5 krm Äts ej
Körvel torkad 0.5 krm Äts ej
Vetemjöl 3.0 msk 3%
Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%
Krossade tomater 0.5 burk 1%
Vatten till soppa 1.5 liter 0%
Kräftspad 1.5 dl 0%
Köttfond koncentrerad 1.5 msk 1%
Fiskfond koncentrerad 2.0 msk 3%
Vispgrädde 2.5 dl 30%
Brandy/cognac 3.0 cl 2%
Madeira 4.0 cl 2%
Smör normalsaltat 100.0 gram 24%
Tillbehör:
Kuvertbröd 4.0 styck 26%
Kockskolan:
Om skaldjursbuljong > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min )
- Skala kräftorna och lägg kött från stjärtar, klor och rom i kylskåpet. Ta bort magsäcken/gallan. Klipp sönder skalen och stöt dem i mortel.
- Fräs skalen i en stor gryta i lite matolja på medelhög värme utan att bränna. Lägg åt sidan.
- Skala/hacka lök, morötter, rotselleri och fräs dem cirka 7 minuter i omgångar i stekpannan. Tillsätt kryddorna i pannan.
- Häll över i en stor gryta. Tillsätt vetemjöl, puré, krossade tomater, vatten, frästa kräftskal, kräftspad och fond. Låt sjuda på låg värme i cirka 30 minuter. Sila soppan i en finmaskig sil.
- Rör ner grädde och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Smaksätt med brandy, madeira, salt och peppar. Klicka i smör. Häll upp i varma tallrikar när smöret smält och fördela kräftköttet i tallrikarna.
Kockens kommentar
Soppan kan förberdas (punkt 1-3). Därefter återstår 10 minuter tillagningstid. Man kan smaksätta lite som man vill med olika grönsaker, rotfrukter, kryddor och alkohol. Lök, morot och tomatpuré eller liknande bör alltid ingå. Se recept > Koka kräftbuljong. Läs mer > Om skaldjursbuljong.
Passar till
Fler recept inom Klassiska soppor
Liknande recept som Kräftsoppa
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk nässelsoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Svensk klassisk ärtsoppa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bönsoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatis- och rotfruktssoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödbetssoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Morotssoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lök- och potatissoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Skogssvampsoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Brynt kålsoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan