Brynt kålsoppa med frikadeller

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Brynt kålsoppa med frikadeller

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vitkål ansad

1.0 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Sirap

2.0 

msk

Grönsaksbuljong }

1.3 

liter

el. grönsaksfond konc.+vatten

 

 

Kryddpeppar hel

3.0 

styck

Kalvfärs

400.0 

gram

Persilja

1.0 

knippe

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kål >

 

 

Om frikadeller >

 

 

Om köttfärsrätter >

 

 

Om buljong och fond >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 54

Kcal / portion: 374

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1494 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 3%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 695 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitkål ansad 1.0 kilo 20%

Gul lök 1.0 styck 4%

Smör normalsaltat 2.0 msk 13%

Sirap 2.0 msk 9%

Grönsaksbuljong } 1.3 liter 4%

el. grönsaksfond konc.+vatten Äts ej

Kryddpeppar hel 3.0 styck 0%

Kalvfärs 400.0 gram 49%

Persilja 1.0 knippe 1%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om kål > Äts ej

Om frikadeller > Äts ej

Om köttfärsrätter > Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skala och skiva lök. Strimla vitkål. Hetta upp en stekpanna. Bryn kål och lök i smör. Häll på sirap.
  2. Lägg över i en stor kastrull. Slå på buljong. Koka sakta i cirka 15 minuter.
  3. Hacka persilja. Skala och hacka vitlök. Blanda färs, persilja och vitlök. Rulla små köttbullar.
  4. Lägg ner bullarna i soppan. Koka bullarna klart i cirka 8 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

 Kalvfrikadeller är på klassiskt vis köttbullar av fin kalvfärs (helst från gödkalv) blandat med kalvnjurstalg, äggulor grädde och rivebröd som kokas i kalvbuljong. De används till soppa (små bullar) eller som ensamrätt (normalstora köttbullar). Läs mer > Om frikadeller.

Fler recept inom Klassiska soppor

Liknande recept som Brynt kålsoppa med frikadeller