Klassisk nässelsoppa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk nässelsoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Nässlor förvällda

2.0 

liter

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Havremust

4.5 

msk

el. vetemjöl

 

 

Vatten till soppa

1.5 

liter

Grönsaksfond konc.

3.0 

msk

el. buljongtärning

 

 

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

 

 

eller

 

 

Ägg

4.0 

styck

 

Ger 2 tallrikar/portion

 

 

Kockskolan:

 

Om blanchering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 38

Kcal / portion: 322

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1289 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 852 gram)

Ingredienser

Visa:

Nässlor förvällda 2.0 liter 43%

Smör normalsaltat 2.0 msk 15%

Havremust 4.5 msk 9%

el. vetemjöl 0%

Vatten till soppa 1.5 liter 0%

Grönsaksfond konc. 3.0 msk 10%

el. buljongtärning 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 0%

eller %

Ägg 4.0 styck 19%

 

Ger 2 tallrikar/portion 

 

Kockskolan:

Om blanchering > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Skölj nässlorna ordentligt. Ta bort grova stjälkar.
  2. Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i 10 minuter. Häll över i durkslag och spola av med kallt vatten. Kläm bort merparten av vattnet. Grovhacka.
  3. Smält smör i en stekkastrull. Rör ner havremust eller mjöl till en jämn smet. Tillsätt vatten+fond och nässlor. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Hårdkoka ägg om sådana önskas.
  5. Häll upp i varma tallrikar. Ringla i lite vispgrädde eller lägg ner ägghalvor.

Kockens kommentar

Nässelsoppa på späda skott är en delikat klassisk vårsoppa, traditionellt redd på havremust och serverad med ägghalvor. Förr gav man hönsen nässlor, som är rika på järn, för att värpa mer. Av nässlor vävde man förr även en fin duk, s.k. nättelduk.

Fler recept inom Klassiska soppor

Liknande recept som Klassisk nässelsoppa