Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Klassisk nässelsoppa
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 38
Kcal / portion: 322
GBR (GI) / port: 0
Recept: 1289 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Nässlor förvällda 2.0 liter 43%
Smör normalsaltat 2.0 msk 15%
Havremust 4.5 msk 9%
el. vetemjöl 0%
Vatten till soppa 1.5 liter 0%
Grönsaksfond konc. 3.0 msk 10%
Tillbehör:
Vispgrädde 0%
eller %
Ägg 4.0 styck 19%
Ger 2 tallrikar/portion
Kockskolan:
Om blanchering > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skölj nässlorna ordentligt. Ta bort grova stjälkar.
- Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i 10 minuter. Häll över i durkslag och spola av med kallt vatten. Kläm bort merparten av vattnet. Grovhacka.
- Smält smör i en stekkastrull. Rör ner havremust eller mjöl till en jämn smet. Tillsätt vatten+fond och nässlor. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Hårdkoka ägg om sådana önskas.
- Häll upp i varma tallrikar. Ringla i lite vispgrädde eller lägg ner ägghalvor.
Kockens kommentar
Nässelsoppa på späda skott är en delikat klassisk vårsoppa, traditionellt redd på havremust och serverad med ägghalvor. Förr gav man hönsen nässlor, som är rika på järn, för att värpa mer. Av nässlor vävde man förr även en fin duk, s.k. nättelduk.
Fler recept inom Klassiska soppor
Liknande recept som Klassisk nässelsoppa
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk nässelsoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Svensk klassisk ärtsoppa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bönsoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatis- och rotfruktssoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödbetssoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Morotssoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lök- och potatissoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Skogssvampsoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Brynt kålsoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan