Klassisk svensk grönsakssoppa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk svensk grönsakssoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Blomkål helt huvud

1.0 

huvud

Morot

2.0 

styck

Rotselleri

100.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Purjolök

1.0 

styck

Sockerärter

150.0 

gram

Matfett till stekning

 

 

 

Vatten till soppa

1.5 

liter

Grönsaksfond konc.

3.0 

msk

el. buljongtärning

 

 

Vetemjöl

4.0 

msk

Mjölk

4.0 

dl

Salt och peppar

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Tillbehör:

 

Matbröd

8.0 

skivor

 

Kockskolan:

 

Så kokas grönsaker >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 45

Kcal / portion: 395

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1579 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 1%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 869 gram)

Ingredienser

Visa:

Blomkål helt huvud 1.0 huvud 12%

Morot 2.0 styck 5%

Rotselleri 100.0 gram 2%

Gul lök 1.0 styck 3%

Purjolök 1.0 styck 4%

Sockerärter 150.0 gram 3%

Matfett till stekning 0%

 

Vatten till soppa 1.5 liter 0%

Grönsaksfond konc. 3.0 msk 8%

el. buljongtärning 0%

Vetemjöl 4.0 msk 8%

Mjölk 4.0 dl 15%

Salt och peppar 0%

Persilja till garnering 0%

 

Tillbehör:

Matbröd 8.0 skivor 39%

 

Kockskolan:

Så kokas grönsaker > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Ansa rotfrukter och grönsaker. Skala lök. Dela blomkålen i små buketter och skär det övriga (utom sockerärterna) i strimlor.
  2. Hetta upp matfett på medelhög värme i en stor kastrull. Fräs gul lök och rotsaker i några minuter. Häll på vatten+fond.
  3. Låt koka upp och tillsätt blomkål. Låt småkoka i cirka 5 minuter under lock tills rotsakerna börjat mjukna.
  4. Vispa mjöl med mjölk och rör ner i soppan. Lägg i sockerärterna. Låt sjuda några minuter. 
  5. Smaka av med salt och peppar. Garnera rikligt med klippt persilja.

Kockens kommentar

En klassisk svensk grönsakssoppa görs med säsongens rotfrukter och grönsaker, buljong och mjölk, samt med mycket persilja till garnering. I brist på färskvaror kan en del djupfryst grönt användas.

Fler recept inom Klassiska soppor

Liknande recept som Klassisk svensk grönsakssoppa