Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 45

Kcal / portion: 395

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1579 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 1%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blomkål helt huvud 1.0 huvud 12%
Morot 2.0 styck 5%
Rotselleri 100.0 gram 2%
Gul lök 1.0 styck 3%
Purjolök 1.0 styck 4%
Sockerärter 150.0 gram 3%
Vatten till soppa 1.5 liter 0%
Grönsaksfond konc. 3.0 msk 8%
Vetemjöl 4.0 msk 8%
Mjölk 4.0 dl 15%
Tillbehör:
Matbröd 8.0 skivor 39%
Kockskolan:
Så kokas grönsaker > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Ansa rotfrukter och grönsaker. Skala lök. Dela blomkålen i små buketter och skär det övriga (utom sockerärterna) i strimlor.
- Hetta upp matfett på medelhög värme i en stor kastrull. Fräs gul lök och rotsaker i några minuter. Häll på vatten+fond.
- Låt koka upp och tillsätt blomkål. Låt småkoka i cirka 5 minuter under lock tills rotsakerna börjat mjukna.
- Vispa mjöl med mjölk och rör ner i soppan. Lägg i sockerärterna. Låt sjuda några minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Garnera rikligt med klippt persilja.
Kockens kommentar
En klassisk svensk grönsakssoppa görs med säsongens rotfrukter och grönsaker, buljong och mjölk, samt med mycket persilja till garnering. I brist på färskvaror kan en del djupfryst grönt användas.
Fler recept inom Klassiska soppor
Liknande recept som Klassisk svensk grönsakssoppa
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk nässelsoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Svensk klassisk ärtsoppa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bönsoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatis- och rotfruktssoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödbetssoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Morotssoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lök- och potatissoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Skogssvampsoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Brynt kålsoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan