Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 353

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3530 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 13%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lax hel urtagen 1.0 styck 100%
Alspån 3.0 dl %
Kockskolan:
Så röks fisk > Äts ej
Om rökning > Äts ej
Grill med lock > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Rensa laxen men behåll skinnet. Salta fisken väl och låt den helst ligga över natt. Peppra.
- Tänd utegrillen i god tid. Rök aldrig i innomhus.
- Fukta alspånen till exempel med en blomspruta. Häll spånen intill den ena sidan av glödande kol. Används gasgrill läggs spånen på aluminiumfolie.
- Lägg fisken på indirekt värme (vid sidan av glöden). Stäng locket, öppna för luftcirkulation. Vrid grillockets lufthål till motsatta sidan där alspånen ligger. Öppna inte locket onödigtvis.
- Laxen är färdig efter cirka 20 minuter. Servera laxen varm eller kall.
- Klassiska tillbehör är "förlorade ägg" (pocherade) och stuvad spenat. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Annan fet fisk tillagas på samma sätt, men anpassa tillagningstid efter fisken tjocklek. Mager fisk blir alltför torr. I stället för alspån kan annan flis användas vilket ger annan smakupplevelse. Läs mer > Så röks fisk.
Man kan också packa in fisken med alspånen. Använd 1 meter folie. Strö alspån längs ena kanten. Vik folien över alspånen lika brett som laxen. Stick små hål i alspånsdelen. Lägg på laxen. Vik över och förslut med resterande folie. Var noga med att paketet blir tätt. Ta mer folie om så behövs.
Passar till
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Alspånsrökt lax i grill
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan