Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Spenat färsk

500.0 

gram

el. fryst spenat

 

 

Matfett till stekning

1.0 

msk

 

Bechamel:

 

Mjölk el. grädde

1.0 

dl

Matlagningsmjöl

1.5 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så stuvar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 41

Kcal / portion: 60

GBR (GI) / port: 0

Recept: 240 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 2%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 146 gram)

Ingredienser

Visa:

Spenat färsk 500.0 gram 37%

el. fryst spenat 0%

Matfett till stekning 1.0 msk 41%

 

Bechamel:

Mjölk el. grädde 1.0 dl 25%

Matlagningsmjöl 1.5 msk 18%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så stuvar man > Äts ej

Tillagning (25 min )

  1. Förväll färsk spenaten i kokande vatten 1-2 minuter. Skölj den i kallt vatten och låt rinna av väl. Pressa spenaten i sil, handduk eller hushållspapper för att få ut mer vätska. Fryst spenat tinas och kramas hårt för att få ut vätska. Spenaten bör vara ganska torr när den blandas med såsen.
  2. Finhacka spenaten eller mixa i beredare.
  3. Fräs spenaten i en panna med matfett 1-2 minuter på medellåg värme.
  4. Tillred en tjockflytande bechamel (vit grundsås). Se separat recept.
  5. Såsen tillsätts varan, inte tvärtom, för att man på det sättet får lagom mängd sås i förhållande till mängd vara.
  6. Låt stuvningen bli varm under ständig omrörning. Späd med mjölk om för tjock. Salta och peppra.

Kockens kommentar

Stuvad spenat är klassiskt tillbehör till bland annat rökt lax. Se recept > Alspånsrökt lax. Färsk spenat innehåller oxalsyra och bör förvällas (fryst är förvälld). Undvik varmhållning, smak och färg förändras snabbt. Stuvad spenat passar till många kött- fisk- och äggrätter.

Tillhörande recept

Bechamel - vit grundsås

Alspånsrökt lax

Fler recept inom Stuvat grönt

Liknande recept som Stuvad spenat