Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 41

Kcal / portion: 60

GBR (GI) / port: 0
Recept: 240 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 2%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Spenat färsk 500.0 gram 37%
Matfett till stekning 1.0 msk 41%
Bechamel:
Mjölk el. grädde 1.0 dl 25%
Matlagningsmjöl 1.5 msk 18%
Kockskolan:
Så stuvar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Förväll färsk spenaten i kokande vatten 1-2 minuter. Skölj den i kallt vatten och låt rinna av väl. Pressa spenaten i sil, handduk eller hushållspapper för att få ut mer vätska. Fryst spenat tinas och kramas hårt för att få ut vätska. Spenaten bör vara ganska torr när den blandas med såsen.
- Finhacka spenaten eller mixa i beredare.
- Fräs spenaten i en panna med matfett 1-2 minuter på medellåg värme.
- Tillred en tjockflytande bechamel (vit grundsås). Se separat recept.
- Såsen tillsätts varan, inte tvärtom, för att man på det sättet får lagom mängd sås i förhållande till mängd vara.
- Låt stuvningen bli varm under ständig omrörning. Späd med mjölk om för tjock. Salta och peppra.
Kockens kommentar
Stuvad spenat är klassiskt tillbehör till bland annat rökt lax. Se recept > Alspånsrökt lax. Färsk spenat innehåller oxalsyra och bör förvällas (fryst är förvälld). Undvik varmhållning, smak och färg förändras snabbt. Stuvad spenat passar till många kött- fisk- och äggrätter.
Tillhörande recept
Fler recept inom Stuvat grönt
Liknande recept som Stuvad spenat
-
Stuvad spenat
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kantarellstuvning
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddkokt grönkål med bacon
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvade rotfrukter
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan