Stuvad blomkål (tillbehör)

Foto: Cookies or Biscuits?

Stuvad blomkål (tillbehör)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Blomkål helt huvud

0.5 

huvud

Salt

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Stuvning:

 

Standardmjölk (röd)

4.0 

dl

Vetemjöl

3.0 

msk

Smör el. margarin

1.0 

msk

Muskot riven

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så stuvar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 63

Kcal / portion: 133

GBR (GI) / port: 1

Recept: 531 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 210 gram)

Ingredienser

Visa:

Blomkål helt huvud 0.5 huvud 18%

Salt 0%

Persilja till garnering 0%

 

Stuvning:

Standardmjölk (röd) 4.0 dl 45%

Vetemjöl 3.0 msk 18%

Smör el. margarin 1.0 msk 19%

Muskot riven 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så stuvar man > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Skär bort stocken (rotdelen) och dela blomkålen i små buketter. Lägg över i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker kålen.
  2. Koka upp och koka kålen nätt och jämt mjuk under lock i 3-5 minuter. Ta ur och låt rinna av i ett såll.
  3. Stuvning: Vispa ut mjölet med lite mjölk  i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och matfett. Koka upp och låt koka i 3-5 minuter under ständig omrörning så att stuvningen inte bränns vid. För tjock stuvning spädes med lite mjölk. Smaksätt med salt, peppar och muskot.
  4. Häll såsen över blomkålen tills lagom mycket. Värm upp vid behov, men akta så att rätten inte bränns vid. Klipp över persilja.

Kockens kommentar

Byt ut mjölken mot grädde om gräddstuvad kål önskas. Minska i så fall något på mjölmängden. Muskot kan utelämnas, men ger extra "piff". Stuvad blomkål passar bra till kött och rökt fisk, till stekt korv, köttbullar eller pannbiff, samt till stekt bacon eller fläsk.

Fler recept inom Stuvat grönt

Liknande recept som Stuvad blomkål (tillbehör)