Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 63

Kcal / portion: 133

GBR (GI) / port: 1
Recept: 531 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blomkål helt huvud 0.5 huvud 18%
Salt 0%
Stuvning:
Standardmjölk (röd) 4.0 dl 45%
Vetemjöl 3.0 msk 18%
Smör el. margarin 1.0 msk 19%
Muskot riven 0%
Kockskolan:
Så stuvar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Skär bort stocken (rotdelen) och dela blomkålen i små buketter. Lägg över i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker kålen.
- Koka upp och koka kålen nätt och jämt mjuk under lock i 3-5 minuter. Ta ur och låt rinna av i ett såll.
- Stuvning: Vispa ut mjölet med lite mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och matfett. Koka upp och låt koka i 3-5 minuter under ständig omrörning så att stuvningen inte bränns vid. För tjock stuvning spädes med lite mjölk. Smaksätt med salt, peppar och muskot.
- Häll såsen över blomkålen tills lagom mycket. Värm upp vid behov, men akta så att rätten inte bränns vid. Klipp över persilja.
Kockens kommentar
Byt ut mjölken mot grädde om gräddstuvad kål önskas. Minska i så fall något på mjölmängden. Muskot kan utelämnas, men ger extra "piff". Stuvad blomkål passar bra till kött och rökt fisk, till stekt korv, köttbullar eller pannbiff, samt till stekt bacon eller fläsk.
Fler recept inom Stuvat grönt
Liknande recept som Stuvad blomkål (tillbehör)
-
Stuvad spenat
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kantarellstuvning
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddkokt grönkål med bacon
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvade rotfrukter
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan