Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 62

Kcal / portion: 146

GBR (GI) / port: 1
Recept: 585 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vitkål ansad 500.0 gram 26%
Salt 0%
Stuvning:
Standardmjölk (röd) 4.0 dl 41%
Vetemjöl 3.0 msk 16%
Smör el. margarin 1.0 msk 17%
Muskot riven 0%
Kockskolan:
Så stuvar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Tag bort vissna blad. Skär vikålen i små bitar. Lägg över i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker kålen.
- Koka upp och koka kålen nätt och jämt mjuk under lock i cirka 5 minuter. Ta ur och låt rinna av i ett såll.
- Stuvning: Vispa ut mjölet med lite mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och matfett. Koka upp och låt koka i 3-5 minuter under ständig omrörning så att stuvningen inte bränns vid. För tjock stuvning spädes med lite mjölk. Smaksätt med salt och vitpeppar.
- Häll såsen över vitkålen tills lagom mycket. Värm upp vid behov, men akta så att rätten inte bränns vid.
Kockens kommentar
Byt ut mjölken mot grädde om gräddstuvad kål önskas. Minska samtidigt något på mjölmängden. Stuvad vitkål passar bra till kött och rökt fisk, till stekt korv, köttbullar eller pannbiff, samt till stekt bacon eller fläsk.
Fler recept inom Stuvat grönt
Liknande recept som Stuvad vitkål (tillbehör)
-
Stuvad spenat
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kantarellstuvning
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddkokt grönkål med bacon
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvade rotfrukter
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan