Gräddkokt grönkål med bacon

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gräddkokt grönkål med bacon

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grönkål färsk ansad

500.0 

gram

el. grönkål fryst

 

 

Bacon skivat

140.0 

gram

Grädde

1.5 

dl

Vetemjöl

2.0 

tsk

Smör

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Senap sötstark

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas grönsaker >

 

 

Så stuvar man >

 

 

Så lagas bladkål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 359

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1436 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 18%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 182 gram)

Ingredienser

Visa:

Grönkål färsk ansad 500.0 gram 14%

el. grönkål fryst 0%

Bacon skivat 140.0 gram 34%

Grädde 1.5 dl 38%

Vetemjöl 2.0 tsk 1%

Smör 2.0 msk 13%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Senap sötstark 0%

 

Kockskolan:

Så kokas grönsaker > Äts ej

Så stuvar man > Äts ej

Så lagas bladkål > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Repa (riv) bladen från de grova stjälkarna som kastas. Skölj bladen väl. Grovhacka och låt rinna av väl.
  2. Strimla och knaperstek bacon i het panna. Lägg över på hushållspapper för avrinning av fett.
  3. Fräs grönkålen mjuk i baconfettet med lite extra smör tillsatt. Rör om. Lägg åt sidan på hushållspapper.
  4. Häll bort överskottsfett ur pannan utan att diska den. Vispa ner lite mjöl i kvarvarande fett. Tillsätt grädde och låt småkoka några minuter.
  5. Tillsätt grönkål. Låt koka samman till lagom konsistens. Späd med buljong eller mjölk om för tjock.
  6. Smaksätt med kryddor. Används senap skall den tillsättas precis innan servering, den får inte koka. Tillsätt bacon och servera.

Kockens kommentar

Den här rätten passar väl till kött som fläskfilé, kyckling eller kalkon och till fiskrätter med torsk, gös, abborre och lax. Gräddkokt/stuvad grönkål är populär i Nordtyskland till kassler och en grov rökt korv kallad Kohlwurst (Lungwurst) tillverkad av lunga, griskött och fett. En variant av gräddstuvad grönkål är Halländsk grönkål, även kallat långkål (se dito recept via länk nedan). Läs mer om stuvning > Så stuvar man.

Alternativ

Halländsk grönkål, långkål

Fler recept inom Stuvat grönt

Liknande recept som Gräddkokt grönkål med bacon