Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Laxfilé med skinn

800.0 

gram

Dill

1.0 

knippe

 

Lag:

 

Vatten

1.5 

liter

Salt

1.0 

msk

Vitpeppar hel

10.0 

korn

Gelatinblad

10.0 

styck

 

Tillval:

 

Morot

1.0 

styck

Gul lök

0.5 

styck

Kryddpeppar

 

 

Äggvita

1.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Majonnäs äkta

2.0 

dl

Citron juice+fruktkött

8.0 

klyftor

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om klarning >

 

 

Om laxfenor >

 

 

Om fondgelé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 856

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3423 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 15%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 426 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé med skinn 800.0 gram 42%

Dill 1.0 knippe Äts ej

 

Lag:

Vatten 1.5 liter Äts ej

Salt 1.0 msk Äts ej

Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej

Gelatinblad 10.0 styck Äts ej

 

Tillval:

Morot 1.0 styck 1%

Gul lök 0.5 styck Äts ej

Kryddpeppar Äts ej

Äggvita 1.0 styck Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 16%

Majonnäs äkta 2.0 dl 40%

Citron juice+fruktkött 8.0 klyftor 1%

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om klarning > Äts ej

Om laxfenor > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

Tillagning (45 min + 4 tim )

  1. Koka upp vatten, salt och vitpeppar. Skär av stjälkarna på dillen och tillsätt dessa. Tillsätt gärna även klyftad lök och slantad (skivad) morot för ökad smak på gelen. Låt i så fall allt småkoka i 30 minuter för att dra ut smakerna. Ta sedan bort smaksättarna med en hålslev.  
  2. Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i kokande lag. Låt sjuda i cirka 7 minuter.
  3. Blötlägg samtidigt gelatinbladen i kallt vatten och finhacka dillbladen.
  4. Lyft ur laxen försiktigt och lägg över på ett uppläggningsfat med hög kant. Sila lagen. Spara gärna morotsslantarna till dekoration. 
  5. Tillval klarning: För att få en klarare, renare gelé "klarar" man den med äggvita.  Läs mer > Om klarning. Vispa upp äggvitan och vispa ner den i het lag. Låt stå i 5 minuter. Sila lagen genom silduk eller ren handduk.
  6. Ta upp gelatinet och rör ut det i varmt lagspad (1 gelatinblad per deciliter vätska) tills det lösts upp.
  7. Häll lagen över laxen. Dekorera gärna med kokta eller råa morotsslantar och finhackad dill.
  8. Ställ laxen i kylskåp i flera timmar tills gelén stelnat, gärna över natt. Rör inte anrättningen förrän den stelnat ordentligt.
  9. Skala och koka (färsk-)potatis som tillbehör och garnera med dill. Tillred gärna klassisk skarpsås i stället för majonnäs (se separat recept).

Kockens kommentar

Laxaladåb är en klassisk rätt som innebär kokt lax i gelé. Benämns ibland "inkokt lax" även om sådan rätt vanligen avser kokt lax utan gelé (= utan gelatinblad). Laxaladåb kan tillagas dagen före servering. Täckning med gelé är ett gammalt sätt att motverka luftens angrepp på maten och är därför en utmärkt sommar­rätt och på buffébordet (läs mer > inkokning, aladåb). Läs mer om inkokning fisk > Så kokas fisk. Jämför inlagda laxfenor, se > Om laxfenor.

Passar till

Skarpsås

Pressgurka

Fler recept inom Klassiska fiskrätter

Liknande recept som Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé