Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 647

GBR (GI) / port: 9
Recept: 5172 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 13%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lax hel urtagen 2.0 kilo 45%
Lag:
Vatten 2.5 liter Äts ej
Vinäger 0.5 dl Äts ej
el. ättisksprit 12% Äts ej
Salt 1.5 msk Äts ej
Vitpeppar 1.0 msk Äts ej
Morot 0.5 styck Äts ej
Gul lök 1.0 st liten Äts ej
Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej
Lagerblad 1.0 styck Äts ej
Timjan 2.0 kvistar Äts ej
Persiljekvistar 6.0 styck Äts ej
Tillbehör:
Potatis 1.6 kilo 21%
Smör 240.0 gram 34%
Tillbehörsalternativ:
Hollandaisesås hemlagad 8.0 dl Äts ej
Kockskolan:
Så skummar man > Äts ej
Så skiras smör > Äts ej
Svensk husmanskost > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Tillagning (1 tim )
- Blanda lagen och låt den koka i 20 minuter. Låt det svalna.
- Skala och koka potatis.
- Ställ fisken upprätt på buken i en fiskgryta så att skinnet inte fastnar. Sila över buljong så att det täcker fisken.
- Låt fisken koka upp sakta utan lock, skumma sedan av noga.
- Sjud laxen sakta under lock i cirka 30 minuter (2-kilos lax).
- Smält och skira smör, alternativt tillred hollandaise.
Kockens kommentar
Man kan använda urbenad laxsida med skinn vilket blir enklare vid uppläggning. Receptet hämtat från Tore Wretmans bok Svensk Husmanskost 1967 (läs mer > Svensk Husmanskost). Receptet passar även för laxöring och röding med anpassad koktid till fiskens storlek. I äldre recept sjudes fisken lite längre och fick sedan vila ett tag i sitt spad.Kall kokt lax: Koka laxen enligt receptet, men korta sjudningen till 20 minuter. Låt sedan fisken kallna i sitt spad. Befria därefter fisken från sitt skinn. Lägg upp på fat och garnera gärna med kokta, kalla, späda rotfrukter, dillkvistar och citronklyftor. Klassiskt tillbehör är majonnäs.
Arla (som tagit bilden ovan) kokar fisken i en lag av 1 liter vatten smaksatt med en halv purjolök, 50 gram ingefära, 1 citron, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk salt och dillstjälkar. Till detta serverar man en sås av 2 dl gräddfil, rivet skal av en halv citron, 2 tsk riven färsk ingefära, 1/2 dl hackad dill och 2 krm salt.
Passar till
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan