Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 605

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2421 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé 600.0 gram 45%
el. gädda 0%
el. torsk 0%
Äggvita 2.0 styck 1%
Potatismjöl 1.0 msk 2%
Mjölk el. grädde 3.5 dl 9%
Tillbehör:
Grön minisparris 300.0 gram 3%
Stekfläsk som lättsteks } 200.0 gram 18%
Potatis 800.0 gram 22%
Kockskolan:
Så lagas fiskqueneller > Äts ej
Om queneller > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Rensa fisk på (större) ben. Dela köttet i mindre bitar. Separera äggvita från gula.
- Mixa med stav eller i matberedare fisk, äggvita, stärkelsemjöl, salt och peppar till fint mos. Tillsätt mjölk eller grädde tills halvfast smet som går att forma till lösa bollar utan att falla sönder. Ställ smeten kallt i avvaktan på tillagning.
- Tillbehör: Skala och koka potatis. Finstrimla fläsk, ansa sparris.
- Koka upp vatten i en bred kastrull.
- Forma bullarna med två stora, blöta matskedar.
- Provlaga gärna en fiskbulle. Är smeten för lös, tillsätt mer potatismjöl eller ströbröd och låt vila en stund. Känns smeten för stum rör ut med lite mjölk eller grädde.
- Lägg ner bullarna med skeden försiktigt i kastrullen med hett vatten. Lägg inte ner fler bullar än att de får plats bredvid varandra. Låt vattnet koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen. Låt bullarna ligga i 10 minuter.
- Tillbehör: Stek under tiden fläskskivorna några minuter. Tillsätt sparrisen mot slutet.
- Ta ut qunellerna med hålslev och låt vattnet rinna av. Servera med tillbehör.
Kockens kommentar
Fiskqueneller kan man tillaga av nästan all slags fisk. Det blir vackert om man gör både av lax och någon vitfisk. Bullarna skall bara bli genomvärmda av vattnet. Kokas bullarna blir de sega och faller lätt sönder. Små fiskbullar formas med små skedar och tillagas på samma sätt, men skall ligga kortare tid i vattnet. Klassiskt är att servera quenellerna med kokt potatis och vitvinssås. Läs mer > Så lagas fiskqueneller.
Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som lättsteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Passar till
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan