Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 128

Kcal / portion: 594

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2378 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Torskrygg 800.0 gram 26%
Smör normalsaltat 75.0 gram 23%
Sockerärter 200.0 gram 3%
Smör till stekning 3.0 msk 12%
Potatismos:
Potatis mjölig sort 0.8 kilo 23%
Smör normalsaltat 25.0 gram 8%
Mjölk 1.0 dl 3%
Pepparrot nyriven 1.0 dl 2%
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Skala och koka potatis tills den blir mjuk.
- Smält smör i en kastrull utan att bränna. Häll över smöret i en kanna och låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av den klara delen av smöret och häll bort det grumliga.
- Koka upp saltat vatten. Häll i sockerärter. Låt koka i 2 minuter. Häll av vattnet.
- Riv pepparrot. Mosa potatis med smör. Tillsätt mjölk, salt och peppar. Rör ner pepparrot.
- Skär torsk i portionsbitar. Salta och peppra på båda sidor. Stek torsken i rikligt med smör på båda sidor på hög värme. Torsken ska få ordentligt med färg.
Kockens kommentar
Smakklassningen är på gränsen till kryddig. Med lite mer eller starkare pepparrot blir den kryddig.
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan