Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 487

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1947 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lutfisk urvattnad 800.0 gram 11%
Salt 0%
Vit grundsås:
Smör normalsaltat 3.0 msk 15%
Vetemjöl 4.0 msk 7%
Matlagningsgrädde 4.0 dl 33%
Mjölk 2.0 dl 6%
Senap svensk 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 28%
Senap svensk 0%
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Färdig lutfisk finns inplastad att köpa. Följ anvisningen på förpackningen. Torkad lutfisk sköljs och lägg i vatten i minst 2 timmar och högst i 1 dygn.
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Lägg fisken i en smord ugnsfast form med skinnsidan ner. Täck formen med folie och koka fisken i cirka 45 minuter. Häll av vattnet innan servering.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Sås: Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt grädde, mjölk och senap under omrörning. Låt såsen småkoka i några minuter.
- Servera fisken med potatis, sås och senap. Häll över mald eller krossad kryddpeppar.
Kockens kommentar
Fastare fisk erhålles om den läggs i kallt vatten som byts några gånger. Om fryst lutfisk tinas i vatten så behöver den inte blötläggas. Fisken kan tillredas i gryta/kastrull. Låt den sjuda utan vatten på svag värme och under lock i 20 minuter.
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Lutfisk
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan