Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lutfisk urvattnad

800.0 

gram

Salt

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 

Vit grundsås:

 

Smör normalsaltat

3.0 

msk

Vetemjöl

4.0 

msk

Matlagningsgrädde

4.0 

dl

Mjölk

2.0 

dl

Senap svensk

1.0 

msk

Kryddpeppar mald

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Senap svensk

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vita såser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 487

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1947 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 5%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 515 gram)

Ingredienser

Visa:

Lutfisk urvattnad 800.0 gram 11%

Salt 0%

Aluminiumfolie %

 

Vit grundsås:

Smör normalsaltat 3.0 msk 15%

Vetemjöl 4.0 msk 7%

Matlagningsgrädde 4.0 dl 33%

Mjölk 2.0 dl 6%

Senap svensk 1.0 msk 1%

Kryddpeppar mald 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 28%

Senap svensk 0%

 

Kockskolan:

Om vita såser > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Färdig lutfisk finns inplastad att köpa. Följ anvisningen på förpackningen. Torkad lutfisk sköljs och lägg i vatten i minst 2 timmar och högst i 1 dygn.
  2. Sätt ugnen på 200ºC.
  3. Lägg fisken i en smord ugnsfast form med skinn­sidan ner. Täck formen med ­folie och koka fisken i cirka 45 minuter. Häll av vattnet innan servering.
  4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  5. Sås: Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt grädde, mjölk och senap under omrörning. Låt såsen småkoka i några minuter.
  6. Servera fisken med potatis, sås och senap. Häll över mald eller krossad kryddpeppar.

Kockens kommentar

Fastare fisk erhålles om den läggs i kallt vatten som byts några gånger. Om fryst lutfisk tinas i vatten så behöver den inte blötläggas. Fisken kan tillredas i gryta/kastrull. Låt den sjuda utan vatten på svag värme och under lock i 20 minuter.

Fler recept inom Klassiska fiskrätter

Liknande recept som Lutfisk