Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 466

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1863 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lax rimmad lättrökt 600.0 gram 48%
Stuvad potatis:
Potatis 0.8 kilo 29%
Smör el. margarin 1.0 msk 5%
Vetemjöl 2.0 msk 3%
Mjölk 4.0 dl 13%
Dill 2.0 knippen 2%
Kockskolan:
Så saltar, rimmar man > Äts ej
Så gravas fisk > Äts ej
Så stuvar man > Äts ej
Så rimmas fisk > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skala och dela potatisen i mindre bitar. Färsk potatis borstas ren men behöver inte skalas. Rester av kokt potatis går att använda.
Hacka hälften av dillen. - Koka potatisen i lättsaltat vatten tills genomkokt, men fortfarande med fast konsistens.
- Häll bort vattnet och låt potatisen rinna av väl. Torka av den vid behov. Den skall vara torr när den blandas med såsen. Lägg tillbaka i kastrullen.
- Béchamel: Smält matfettet i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk under omrörning. Låt sjuda i cirka 5 minuter på medellåg värme. Rör om då och då så att inte såsen blir bränd i botten. Tillsätt mer mjölk om såsen är för tjock, eller vispa ner lite stärkelsemjöl för tjockare sås. Tillsätt hackad dill.
- Häll såsen över potatisen i lagom mängd. Smaka av med salt och peppar. Garnera med dillkvistar. Stuvad potatis kan ätas, varm, ljummen eller kall.
Kockens kommentar
Om laxen inte är färdigskivad, tag en filékniv och skär den i tunna skivor. Att hemrimma (insalta) lax är enkelt att göra men tar tid. Två laxskivor med skinn saltas rikligt på köttsidan, varefter de läggs ihop mot varandra med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse, ställ in i kylskåp och lägg något tungt ovanpå. Låt ligga 1-2 dygn. Vänd den några gånger. Jämför recept > Gravad lax. Att rimma och grava var ursprungligen ett sätt att konservera fisk. Socker var det ont om, så socker-saltning var inte vanligt förr. Vad gäller lax avser gravning i allmänhet sockersaltning. Gravar man däremot kött avses som regel saltning.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Rimmad lax med dillstuvad potatis
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan