Rimmad lax med dillstuvad potatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rimmad lax med dillstuvad potatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lax rimmad lättrökt

600.0 

gram

 

Stuvad potatis:

 

Potatis

0.8 

kilo

Smör el. margarin

1.0 

msk

Vetemjöl

2.0 

msk

Mjölk

4.0 

dl

Dill

2.0 

knippen

Salt och peppar

 

 

 

 

Kockskolan:

 

Så saltar, rimmar man >

 

 

Så gravas fisk >

 

 

Så stuvar man >

 

 

Så rimmas fisk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 466

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1863 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 431 gram)

Ingredienser

Visa:

Lax rimmad lättrökt 600.0 gram 48%

 

Stuvad potatis:

Potatis 0.8 kilo 29%

Smör el. margarin 1.0 msk 5%

Vetemjöl 2.0 msk 3%

Mjölk 4.0 dl 13%

Dill 2.0 knippen 2%

Salt och peppar 0%

 

 

Kockskolan:

Så saltar, rimmar man > Äts ej

Så gravas fisk > Äts ej

Så stuvar man > Äts ej

Så rimmas fisk > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Färsk potatis borstas ren men behöver inte skalas. Rester av kokt potatis går att använda.
    Hacka hälften av dillen.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills genomkokt, men fortfarande med fast konsistens.
  3. Häll bort vattnet och låt potatisen rinna av väl. Torka av den vid behov. Den skall vara torr när den blandas med såsen. Lägg tillbaka i kastrullen.
  4. Béchamel: Smält matfettet i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk under omrörning. Låt sjuda i cirka 5 minuter på medellåg värme. Rör om då och då så att inte såsen blir bränd i botten. Tillsätt mer mjölk om såsen är för tjock, eller vispa ner lite stärkelsemjöl för tjockare sås. Tillsätt hackad dill.
  5. Häll såsen över potatisen i lagom mängd. Smaka av med salt och peppar. Garnera med dillkvistar. Stuvad potatis kan ätas, varm, ljummen eller kall.

Kockens kommentar

Om laxen inte är färdigskivad, tag en filékniv och skär den i tunna skivor. Att hemrimma (insalta) lax är enkelt att göra men tar tid. Två laxskivor med skinn saltas rikligt på köttsidan, varefter de läggs ihop mot varandra med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse, ställ in i kylskåp och lägg något tungt ovanpå. Låt ligga 1-2 dygn. Vänd den några gånger. Jämför recept > Gravad lax. Att rimma och grava var ursprungligen ett sätt att konservera fisk. Socker var det ont om, så socker-saltning var inte vanligt förr. Vad gäller lax avser gravning i allmänhet sockersaltning. Gravar man däremot kött avses som regel saltning.

Alternativ

Hemgravad lax

Fler recept inom Klassiska fiskrätter

Liknande recept som Rimmad lax med dillstuvad potatis