Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 761

GBR (GI) / port: 0
Recept: 4568 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 21%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxfilé färsk 1.0 kilo 40%
Strösocker 2.0 msk 2%
Salt utan jod 0.5 dl 0%
Dill 2.0 knippen 1%
Tillbehör:
Gravlaxsås färdig 6.0 dl 57%
Kockskolan:
Så gravas fisk > Äts ej
Parasiter i fisk > Äts ej
Listeriabakterier > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 24 tim )
- Filéa laxen och bena ur. Låt skinnet vara kvar. Välj helst ut två mittbitar. Torka laxen ren, men skölj inte. Fukta sidan med lite olja.
- Blanda socker med salt och grovmald vitpeppar. Lägg på ett rikligt lager på laxsidorna. Täck med dill.
- Lägg ihop laxsidorna mot varandra, med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse och lägg i kylskåp i 1-2 dygn. Lägg något tungt på laxen. Vänd den några gånger i kylskåpet.
- Gravad lax bör serveras kylskåpskall, skuren i bitar. Till laxen serveras gravlaxsås.
Kockens kommentar
Gravad lax äts med fördel med kokt potatis och gravlaxsås. Eller varför inte grillad? Gravad lax passar även bra i sallad och på buffébordet. Både fet och mager fisk kan gravas, till exempel makrill, torsk, spätta, röding eller laxöring. Vanligast är dock att grava lax.
Hälsa: Fisk, och speciellt vissa arter, kan innehålla parasiter (läs mer > rå fisk). Lax är relativt riskfri. Om fisken fryses i två dygn vid högst -18°C dödas parasiter (läs mer > Parasiter i fisk). Gravad fisk kan också infekteras av listeriabakterier som ger magsjuka, vid ringa saltning/sockring i kombination med lång och ovarsam förvaring. Läs mer > Listeriabakterier.
Alternativ
Fler recept inom Gravad, rimmad fisk
Liknande recept som Gravad laxfisk - grundrecept
-
Gravad laxfisk - grundrecept
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Snabbgravad lax
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabbgravad ingefärsgös
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gravad lax garam masala med citronsenapscreme
Tid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Citrusgravad lax
Tid: 20 min (+ 72 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Gingravad lax
Tid: 15 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabbgravad rosélax
Tid: 2 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Citrus- och saffransgravad lax
Tid: 20 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Citrusmarinerad lax med gräslök, dill och rädisor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: