Gravad laxfisk - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gravad laxfisk - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Laxfilé färsk

1.0 

kilo

Strösocker

2.0 

msk

Salt utan jod

0.5 

dl

Dill

2.0 

knippen

Vitpeppar nymald

 

 

 

Tillbehör:

 

Gravlaxsås färdig

6.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om fiskhälsa >

 

 

Så gravas fisk >

 

 

Parasiter i fisk >

 

 

Listeriabakterier >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 761

GBR (GI) / port: 0

Recept: 4568 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 21%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 293 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé färsk 1.0 kilo 40%

Strösocker 2.0 msk 2%

Salt utan jod 0.5 dl 0%

Dill 2.0 knippen 1%

Vitpeppar nymald 0%

 

Tillbehör:

Gravlaxsås färdig 6.0 dl 57%

 

Kockskolan:

Om fiskhälsa > 0%

Så gravas fisk > Äts ej

Parasiter i fisk > Äts ej

Listeriabakterier > Äts ej

Tillagning (10 min + 24 tim )

  1. Filéa laxen och bena ur. Låt skinnet vara kvar. Välj helst ut två mittbitar. Torka laxen ren, men skölj inte. Fukta sidan med lite olja.
  2. Blanda socker med salt och grovmald vitpeppar. Lägg på ett rikligt lager på laxsidorna. Täck med dill.
  3. Lägg ihop laxsidorna mot varandra, med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse och lägg i kylskåp i 1-2 dygn. Lägg något tungt på laxen. Vänd den några gånger i kylskåpet.
  4. Gravad lax bör serveras kylskåpskall, skuren i bitar. Till laxen serveras gravlaxsås.

Kockens kommentar

Gravad lax äts med fördel med kokt potatis och gravlaxsås. Eller varför inte grillad? Gravad lax passar även bra i sallad och på buffébordet. Både fet och mager fisk kan gravas, till exempel makrill, torsk, spätta, röding eller laxöring. Vanligast är dock att grava lax.

Hälsa: Fisk, och speciellt vissa arter, kan innehålla parasiter (läs mer > rå fisk). Lax är relativt riskfri. Om fisken fryses i två dygn vid högst -18°C dödas parasiter (läs mer > Parasiter i fisk). Gravad fisk kan också infekteras av listeriabakterier som ger magsjuka, vid ringa saltning/sockring i kombination med lång och ovarsam förvaring. Läs mer > Listeriabakterier.

Alternativ

Hemlagad gravlaxsås

Grillad gravad lax

Gravlaxsallad

Snabbgravad lax

Snabbgravd ingefärsgös

Saltsockrad lax

Fler recept inom Gravad, rimmad fisk

Liknande recept som Gravad laxfisk - grundrecept