
Citrus- och saffransgravad lax
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 180

Kcal / portion: 407

GBR (GI) / port: 0
Recept: 4075 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 11%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxfilé med skinn 2.0 kilo 89%
Strösocker 1.0 dl 9%
Salt 0.8 dl 0%
Vitpeppar hel 1.5 msk 1%
Saffran 1.0 gram 0%
Citronskal 2.0 styck 0%
Skal av lime 1.0 styck 0%
Dill 1.0 knippe 0%
Kockskolan:
Parasiter i fisk > Äts ej
Om fiskhälsa > Äts ej
Kock: Tina Nordström
Uppdragsgivare: Citygross
Tillagning (20 min + 48 tim )
- Blanda alla ingredienserna och gnid in laxen ordentligt. Lägg laxen i en påse och lägg in i kylen.
- Den ska stå i minst 2 dagar för att bli färdig. Ta ut den lite då och då för "massage" (se till att alla kryddorna täcker laxen).
Kockens kommentar
Tips! Servera med grovt bröd och äggröra för en lyxig frukost. När du gravar lax bör du frysa laxen i ett par dygn för att eventuella parasiter ska dö. Läs mer > Parasiter i fisk. Du kan frysa in efter gravningen om det känns mer praktiskt. Gravad lax förvaras i kylskåp. Håller sig normalt 1-2 veckor. Den kan också frysas och håller sig åtminstone 3 månader. Men laxens hållbarhet påverkas alltid av hur många gånger den varit ute i rumstemperatur och hur länge. Rena knivar och händer hjälper till. Läs mer > Om fiskhälsa.
Fler recept inom Gravad, rimmad fisk
Liknande recept som Citrus- och saffransgravad lax
-
Gravad laxfisk - grundrecept
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Snabbgravad lax
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabbgravad ingefärsgös
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gravad lax garam masala med citronsenapscreme
Tid: 24 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Citrusgravad lax
Tid: 20 min (+ 72 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Gingravad lax
Tid: 15 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabbgravad rosélax
Tid: 2 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Citrus- och saffransgravad lax
Tid: 20 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Citrusmarinerad lax med gräslök, dill och rädisor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: