Citrus- och saffransgravad lax

Citrus- och saffransgravad lax

Lägg till ingredienser

Bufféportioner: 10

Laxfilé med skinn

2.0 

kilo

Strösocker

1.0 

dl

Salt

0.8 

dl

Vitpeppar hel

1.5 

msk

Saffran

1.0 

gram

Citronskal

2.0 

styck

Skal av lime

1.0 

styck

Dill

1.0 

knippe

 

Kockskolan:

 

Parasiter i fisk >

 

 

Om fiskhälsa >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 180

Kcal / portion: 407

GBR (GI) / port: 0

Recept: 4075 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 11%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 226 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé med skinn 2.0 kilo 89%

Strösocker 1.0 dl 9%

Salt 0.8 dl 0%

Vitpeppar hel 1.5 msk 1%

Saffran 1.0 gram 0%

Citronskal 2.0 styck 0%

Skal av lime 1.0 styck 0%

Dill 1.0 knippe 0%

 

Kockskolan:

Parasiter i fisk > Äts ej

Om fiskhälsa > Äts ej

Kock: Tina Nordström

Uppdragsgivare: Citygross

Tillagning (20 min + 48 tim )

  1. Blanda alla ingredienserna och gnid in laxen ordentligt. Lägg laxen i en påse och lägg in i kylen.
  2. Den ska stå i minst 2 dagar för att bli färdig. Ta ut den lite då och då för "massage" (se till att alla kryddorna täcker laxen).

Kockens kommentar

Tips! Servera med grovt bröd och äggröra för en lyxig frukost. När du gravar lax bör du frysa laxen i ett par dygn för att eventuella parasiter ska dö. Läs mer > Parasiter i fisk.  Du kan frysa in efter gravningen om det känns mer praktiskt. Gravad lax förvaras i kylskåp. Håller sig normalt 1-2 veckor. Den kan också frysas och håller sig åtminstone 3 månader. Men laxens hållbarhet påverkas alltid av hur många gånger den varit ute i rumstemperatur och hur länge. Rena knivar och händer hjälper till. Läs mer > Om fiskhälsa.

Fler recept inom Gravad, rimmad fisk

Liknande recept som Citrus- och saffransgravad lax