Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 489

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1957 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gädda hel 1.0 styck 35%
Lag:
Vatten till lag 3.5 liter Äts ej
Purjolök 0.5 styck Äts ej
Morot liten 1.0 styck Äts ej
Salt 2.0 msk Äts ej
Kryddpeppar hel 6.0 styck Äts ej
Citronjuice 2.0 msk Äts ej
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 27%
Smör normalsaltat 100.0 gram 37%
Kockskolan:
Fiskkastrull > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Rensa gäddan på sitt maginnehåll. Låt huvudet sitta kvar. Lägg i kallt vatten samtidigt som du gör en lag att koka den i.
- Lag: Tillsätt vatten, salt, peppar och citronjuice i en stor kastrull. Skär purjolök och morot i bitar och lägg i. Koka upp lagen och tag sedan av den från plattan.
- Skala och koka potatis.
- Koka: Lägg gäddan i en kastrullen. Häll på lagen. Se till att lag + vatten täcker gäddan. Lägg på ett lock och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Liten gädda cirka 10 minuter, stor 25 minuter.
- Smält smör. Riv pepparrot (om färsk).
- När fiskköttet lätt lossar från ryggben är fisken klar. Dra av skinnet och lägg upp.
Kockens kommentar
Gädda ratas av många för att den är så benrik. Vill man undvika risken med ben i munnen kan man göra god fiskfärs av den.
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Pepparrotsgädda
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan