Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 133
 
    
                Kcal / portion: 489
 
    
                GBR (GI) / port: 8
Recept: 1957 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gädda hel 1.0 styck 35%
Lag:
Vatten till lag 3.5 liter Äts ej
Purjolök 0.5 styck Äts ej
Morot liten 1.0 styck Äts ej
Salt 2.0 msk Äts ej
Kryddpeppar hel 6.0 styck Äts ej
Citronjuice 2.0 msk Äts ej
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 27%
Smör normalsaltat 100.0 gram 37%
Kockskolan:
Fiskkastrull > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Rensa gäddan på sitt maginnehåll. Låt huvudet sitta kvar. Lägg i kallt vatten samtidigt som du gör en lag att koka den i.
- Lag: Tillsätt vatten, salt, peppar och citronjuice i en stor kastrull. Skär purjolök och morot i bitar och lägg i. Koka upp lagen och tag sedan av den från plattan.
- Skala och koka potatis.
- Koka: Lägg gäddan i en kastrullen. Häll på lagen. Se till att lag + vatten täcker gäddan. Lägg på ett lock och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Liten gädda cirka 10 minuter, stor 25 minuter.
- Smält smör. Riv pepparrot (om färsk).
- När fiskköttet lätt lossar från ryggben är fisken klar. Dra av skinnet och lägg upp.
Kockens kommentar
Gädda ratas av många för att den är så benrik. Vill man undvika risken med ben i munnen kan man göra god fiskfärs av den.
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Pepparrotsgädda
- 
                
                    PepparrotsgäddaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Torsk med äggsåsTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmosTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt visTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman 
- 
                
                    Kall inkokt laxTid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI 
- 
                
                    Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i geléTid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström 
- 
                
                    LutfiskTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan 
- 
                
                    Gravad laxfiskTid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rimmad lax med dillstuvad potatisTid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullarTid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              