Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 197

Kcal / portion: 729

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4377 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 15%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé med skinn 1.2 kilo 50%
Lag:
Vatten till lag 3.0 liter Äts ej
Vitvinsvinäger 1.0 dl Äts ej
Salt 2.0 msk Äts ej
Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej
Kryddpeppar hel 5.0 korn Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Purjolök 0.5 styck Äts ej
Dillmajonnäs:
Äggula 1.0 styck 1%
Senap fransk osötad 1.0 msk 0%
Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%
Rapsolja 2.0 dl 34%
Gräddfil 1.0 dl 3%
Dill 1.0 knippe 0%
Tillbehör:
Färskpotatis med skal 800.0 gram 11%
Citron juice+fruktkött 4.0 klyftor 0%
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 timmar före servering. Se separat recept.
- Putsa hinnor från laxfilén och tag bort eventuella ben med en plattång. Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.
- Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 minuter.
- Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 centimeter. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.
- Skala (borsta) och koka potatis.
- Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.
- Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.
- Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.
Kockens kommentar
Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan. Läs mer om inkokning fisk > Så inkokas fisk.
Passar till
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Kall inkokt lax
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan