Kall inkokt lax

Foto: Svenska Institutet ¤

Kall inkokt lax

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Laxfilé med skinn

1.2 

kilo

 

Lag:

 

Vatten till lag

3.0 

liter

Vitvinsvinäger

1.0 

dl

Salt

2.0 

msk

Vitpeppar hel

5.0 

korn

Kryddpeppar hel

5.0 

korn

Lagerblad

2.0 

blad

Gul lök

1.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Purjolök

0.5 

styck

Plastfilm

 

 

 

Dillmajonnäs:

 

Äggula

1.0 

styck

Senap fransk osötad

1.0 

msk

Vitvinsvinäger

1.0 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

Rapsolja

2.0 

dl

Gräddfil

1.0 

dl

el. crème fraîche

 

 

Dill

1.0 

knippe

 

Tillbehör:

 

Färskpotatis med skal

800.0 

gram

Inlagd färsk gurka

 

 

Citron juice+fruktkött

4.0 

klyftor

 

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 197

Kcal / portion: 729

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4377 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 15%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 371 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé med skinn 1.2 kilo 50%

 

Lag:

Vatten till lag 3.0 liter Äts ej

Vitvinsvinäger 1.0 dl Äts ej

Salt 2.0 msk Äts ej

Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej

Kryddpeppar hel 5.0 korn Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Purjolök 0.5 styck Äts ej

Plastfilm %

 

Dillmajonnäs:

Äggula 1.0 styck 1%

Senap fransk osötad 1.0 msk 0%

Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%

Salt och vitpeppar 0%

Rapsolja 2.0 dl 34%

Gräddfil 1.0 dl 3%

el. crème fraîche 0%

Dill 1.0 knippe 0%

 

Tillbehör:

Färskpotatis med skal 800.0 gram 11%

Inlagd färsk gurka 0%

Citron juice+fruktkött 4.0 klyftor 0%

 

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Tillagning (40 min + 1 tim )

  1. Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 timmar före servering. Se separat recept.
  2. Putsa hinnor från laxfilén och tag bort eventuella ben med en plattång. Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.
  3. Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 minuter.
  4. Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 centimeter. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.
  5. Skala (borsta) och koka potatis.
  6. Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.
  7. Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.
  8. Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.

Kockens kommentar

Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan. Läs mer om inkokning fisk > Så inkokas fisk.

Passar till

Hemlagad pressgurka

Skarpsås

Fler recept inom Klassiska fiskrätter

Liknande recept som Kall inkokt lax