Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 761

GBR (GI) / port: 0
Recept: 4568 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 21%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxfilé färsk 1.0 kilo 40%
Strösocker 2.0 msk 2%
Salt utan jod 0.5 dl 0%
Dill 2.0 knippen 1%
Tillbehör:
Gravlaxsås färdig 6.0 dl 57%
Kockskolan:
Så gravas fisk > Äts ej
Parasiter i fisk > Äts ej
Listeriabakterier > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 24 tim )
- Filéa laxen och bena ur. Låt skinnet vara kvar. Välj helst ut två mittbitar. Torka laxen ren, men skölj inte. Fukta sidan med lite olja.
- Blanda socker med salt och grovmald vitpeppar. Lägg på ett rikligt lager på laxsidorna. Täck med dill.
- Lägg ihop laxsidorna mot varandra, med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse och lägg i kylskåp i 1-2 dygn. Lägg något tungt på laxen. Vänd den några gånger i kylskåpet.
- Gravad lax bör serveras kylskåpskall, skuren i bitar. Till laxen serveras gravlaxsås.
Kockens kommentar
Gravad lax äts med fördel med kokt potatis och gravlaxsås. Eller varför inte grillad? Gravad lax passar även bra i sallad och på buffébordet. Både fet och mager fisk kan gravas, till exempel makrill, torsk, spätta, röding eller laxöring. Vanligast är dock att grava lax.
Hälsa: Fisk, och speciellt vissa arter, kan innehålla parasiter (läs mer > rå fisk). Lax är relativt riskfri. Om fisken fryses i två dygn vid högst -18°C dödas parasiter (läs mer > Parasiter i fisk). Gravad fisk kan också infekteras av listeriabakterier som ger magsjuka, vid ringa saltning/sockring i kombination med lång och ovarsam förvaring. Läs mer > Listeriabakterier.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Gravad laxfisk
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan