Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 72

GBR (GI) / port: 0
Recept: 289 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 10%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg purfärska 4.0 styck 100%
Tillval:
Ättikssprit 12% Äts ej
Salt Äts ej
Kockskolan:
Så kokas ägg > Äts ej
Färskäggstest > Äts ej
Äggringar > Äts ej
Pochera > Äts ej
Hålslev > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
Helpocherade ägg
Se film, klicka på texten under bilden ovan.
- Äggen måste vara purfärska och helst rumsvarma för att få fint ovala ägg. Äldre ägg håller inte samman (bild ovan till höger). Man kan testa äggets färskhet (se Färskäggstest). Ett knäckt ägg är purfärskt om gulan är hög och vitan ligger som en tjock hinna över och runt gulan (se bild, klicka på ingrediensen).
- Knäck ett ägg i taget i en sil och låt lös äggvita rinna av. Häll sedan försiktigt över i en kopp eller liten skål med sluttande sida. Ett litet fat kan också fungera.
- Kokvattnet skall vara rikligt. Tillsätt salt och ättika (1 msk/L vatten). Koka upp och ta av från plattan så att det slutar bubbla innan man lägger i äggen. Alternativt håller man vattnet sjudande på 80-90ºC (använd termometer).
- Koka ägg: Låt ägget försiktigt glida ner i det varma vattnet för att sjuda i ett par minuter tills vitan stelnat. Man kan sätta snurr på kokvattnet innan iläggning, vilket gör att vitan samlar sig runt ägget. Ett färdigt ägg skall ha stelnad äggviteyta och flytande inre gula.
- Servera direkt om de skall vara varma. De kan varmhållas i varmt, lättsaltat vatten (60°C). Skall de serveras kalla förvaras de i lättsaltat kallt vatten. Kan sedan värmas upp.
Halvpocherade ägg (bild underst)
- Täck botten på en stekpanna med lite vatten. Koka upp och sänk till sjudande värme. Placera ut äggringar.
- Knäck äggen, ett i taget i en kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i ringen. Låt sjuda i 5 minuter. Ta bort ringen och ta upp ägget med stekspade.
Kockens kommentar
Ett purfärskt knäckt ägg har en hög gula och en tjock hinna runt ägget. Utanför finns en vattnigare äggvitevätska (se bild, klicka på ingrediens > Ägg purfärska). När ägget åldras verkar enzymer nedbrytande på proteinhinnorna och äggvitan tunnas ut.
Ett alternativt: För att få runda ägg kan man klä in en skål med plastfilm, smörja filmen med några droppar olja och knäcka ägget i skålen. Vira filmen runt ägget, knyt åt och låt sjuda enigt ovan. Sådant ägg kan kryddas på olika sätt. Se film, gå till > Så kokas ägg.
Förlorade ägg är detsamma som pocherade ägg. Poche = ficka på franska, det vill säga gulan ligger i en vit ficka. Pocherade ägg är klassisk till Egg Benedict och till rökt lax. Passar på smörgås och till sallader. Läs mer > Så kokas ägg.
Receptet reviderat 2020
Passar till
Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Pocherade ägg, förlorade ägg
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan