Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 83

Kcal / portion: 425

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1699 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 2%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gädda hel 1.0 styck 41%
Gul lök 1.0 styck 3%
Purjolök 1.0 styck 4%
Morot 1.0 styck 2%
Stjälkselleri 1.0 stjälk 0%
Örtkryddor färska 1.0 knippe 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 21%
Ved Äts ej
Tillbehör:
Färskpotatis med skal 0.8 kilo 28%
Kockskolan:
Så grillas/halstras fisk > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 30 min )
- Tänd en brasa ute eller i öppna spisen.
- Strimla morot, selleri, lök, purjolök och grovhacka örtkryddorna. Rensa gäddan men behåll huvudet. Salta och peppra i buken och stoppa in alla ingredienser där samt en stor klick smör.
- Smöra, salta ett bakplåtspapper. Rulla in gäddan i pappret. Linda in paketet med en 8-10 lager fuktat tidningspapper.
- Maka undan ved i brasan. Lägg paket i askan, maka tillbaka glöd, lägg på ved. Låt ligga i 35-40 minuter.
- Koka potatis i lättsaltat vatten.
- Veckla ut fisken ur pappret, dra av skinnet. Garnera med örtkrydda.
Kockens kommentar
I praktiken kan de flesta ätbara fiskarna braslagas på detta sätt.
Passar till
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Brasgädda ā la Bengt
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan