Stekt salt sill med löksås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Stekt salt sill med löksås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Salt sill urvattnad

600.0 

gram

Rågmjöl grovt

1.5 

dl

Ägg

2.0 

styck

Smör till stekning

50.0 

gram

 

Sås:

 

Gul lök

2.0 

styck

Vetemjöl

1.5 

msk

Mjölk

4.0 

dl

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Oxfond koncentrerad

0.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Lingonsylt konserverad

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så kokas potatis >

 

 

Om salt sill >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 883

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3533 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 8%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 570 gram)

Ingredienser

Visa:

Salt sill urvattnad 600.0 gram 35%

Rågmjöl grovt 1.5 dl 8%

Ägg 2.0 styck 4%

Smör till stekning 50.0 gram 10%

 

Sås:

Gul lök 2.0 styck 3%

Vetemjöl 1.5 msk 1%

Mjölk 4.0 dl 7%

Smör normalsaltat 2.0 msk 5%

Oxfond koncentrerad 0.5 msk 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 15%

Lingonsylt konserverad 2.0 dl 10%

 

Kockskolan:

Så kokas potatis > Äts ej

Om salt sill > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Vattna ur sillen vid behov. Se anvisning på paketet. Det finns urvattnad salt sill att köpa.
  2. Potatis: Tvätta och borsta potatisen ren. Koka med skal. Oskalad potatis serveras traditionellt till denna rätt.
  3. Sås: Skala och stimla lök. Fräs den mjuk och glansig utan att bränna i matfett på svag värme i 3-5 minuter. 
  4. Vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk i omgångar. Vispa ner smör och smaksätt med fond. Låt såsen koka under lock i 5-10 minuter. Rör om regelbundet. Salt behövs inte.
  5. Sill: Dubbelpanera. Vispa upp ägg med gaffel i en djup tallrik. Häll mjöl på en annan tallrik. Vänd sillen först i mjöl, doppa den sedan i äggvispet och vänd slutligen några gånger till i mjöl. Låt gärna paneringen få vila en kortare stund innan tillagning.
  6. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek sillen i rikligt med smör 1-2 minuter på vardera sidan tills paneringen fått färg och blivit knaprig.

Kockens kommentar

Stekt sill är klassisk svensk husmanskost. Om filéerna inte är urvattnade skall filéerna ligga i vatten 10-12 timmar (se förpackning). I stället för löksås kan man vispa ur pannan med grädde som serveras till sillen.

Alternativ

Rårörda lingon

Fler recept inom Klassiska fiskrätter

Liknande recept som Stekt salt sill med löksås