Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Regnbågslax filé

700.0 

gram

Fläderblommor

20.0 

knippen

eller:

 

Fläderblomssaft (konc.)

1.0 

dl

Vatten

2.0 

liter

Rödlök

1.0 

styck

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Salt

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Mezeyoghurt

2.0 

dl

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

Potatis

0.8 

kilo

Dill

0.5 

knippe

 

Kockskolan:

 

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Så lagas regnbåge >

 

 

Om kort spad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 528

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2113 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 469 gram)

Ingredienser

Visa:

Regnbågslax filé 700.0 gram 53%

Fläderblommor 20.0 knippen Äts ej

eller: 

Fläderblomssaft (konc.) 1.0 dl Äts ej

Vatten 2.0 liter Äts ej

Rödlök 1.0 styck 3%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

Salt 2.0 msk Äts ej

 

Tillbehör:

Mezeyoghurt 2.0 dl 14%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

Salt och peppar 0%

Potatis 0.8 kilo 25%

Dill 0.5 knippe 0%

 

Kockskolan:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Så lagas regnbåge > Äts ej

Om kort spad > Äts ej

Tillagning (20 min + 2 tim )

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Skala och skiva rödlök. Riv skal från citron.
  3. Koka upp vatten. Pressa i citronen. Lägg fläder i en ugnsfast form. Placera fisken på. Slå på den varma vätskan. Lägg i rödlök. Sätt in i ugnen och låt stå i 5-8 minuter. Tag ut och låt kallna i lagen.
  4. Tillbehör: Riv skal på citron. Blanda med yoghurt. Smaka av med salt och lite peppar.
  5. Lägg upp fisken på fat. Klicka ut lite yoghurt. Garnera med rödlöksringar och dillvippor.

Kockens kommentar

Fisken passar utmärkt på ett buffébord. Regnbågslax tillagas på samma sätt som vanlig lax (läs mer > klicka på ingrediensen). Läs mer om inkokning fisk > Så inkokas fisk.

Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.

Alternativ

Kall inkokt lax

Annes inkokta sommarlax

Inkokt strömming

Ciderinkokt lax

Inkokt makrill

inkokt lax med svensk caesarsås

Ansjovisinkokt lax

Glögginkokt lax

Fler recept inom Inkokt fisk

Liknande recept som Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt