Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 91

Kcal / portion: 122

GBR (GI) / port: 0
Recept: 730 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Böckling varmrökt 3.0 st stora 49%
Vatten 1.0 dl 0%
Fiskfond koncentrerad 0.5 msk 3%
Gelatinblad 4.0 styck 3%
Sås:
Gräddfil 2.0 dl 38%
Gräslök 0.5 knippe 1%
Tomater 3.0 styck 7%
Tillbehör:
Hårt bröd 0%
Matberedare > Äts ej
Kock: Karin Chädström
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Rensa böcklingen noga.
- Blötlägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp vattnet med fond. Ta upp gelatinbladen och lös upp dem i buljongen. Låt buljongen svalna lite.
- Mixa böckling i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt buljongen. Mixa slätt. Låt moussen stelna i kylskåp (30 min+).
- Blanda gräddfil med hackad gräslök. Skålla tomaterna (ej nödvändigt). Halvera tomater och gröp ur innanmätet. Fyll tomathalvorna med gräddfilssås.
- Forma moussen med två varma matskedar. Skölj dem ibland i varmt vatten. Lägg upp på tallrikar.
Kockens kommentar
Skålla tomater: Koka upp vatten. Lägg ner tomaterna i 5-10 sekunder. Ta upp och skölj i kallt vatten. Skala dem.
Karin Chädström, född 1925 i Småland, var en känd kallskänka i Stockholm från 1945 till 1990. Hon arbetade i tur och ordning på Berns Salonger, Stadshuskällaren, Carlton Hotel, Riche, Appolonia Hotel, Operakällaren, Hasselbacken och Källaren Diana.
Fler recept inom Strutsfilémeny (lyxigt)
Liknande recept som Böcklingmousse med gräslökssås i tomat
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Strutsfilé med drambuiesås och rösti
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chokladtartelette (efterrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Alternativ: Hjortronparfait
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI