Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 165

Kcal / portion: 568

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2274 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 6%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strutsfilé 500.0 gram 24%
Sås:
Drambuie 10.0 cl 17%
Grädde 2.0 dl 32%
Viltfond koncentrerad 1.5 msk 2%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 24%
Grön sparris färsk 1.0 knippe 2%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 180°C. Salta och peppra strutsfiléer. Skala och grovriv potatis. Lägg i vatten. Häll bort vattnet och låt rinna av.
- Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme. Stek filéerna 2-3 minuter på var sida. Lägg över i ugnsfast form och sätt i ugn i 5-10 minuter. Ta ut. Låt det vila 7 minuter.
- Tillaga rösti enligt separat recept.
- Häll drambuie i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och tillsätt grädde och fond. Låt sjuda 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. lite steksky. Önskas lite tjockare sås, tillsätt under omröring lite matlagningsmjöl.
- Koka sparris i cirka 5 minuter.
Kockens kommentar
Hur det smakar? Mycket fint kött påminnande om fin oxfilé, fast bättre enligt vår chefskock Petter. Fryst struts kan man hitta i specialbutiker, vanligtvis formade till runda portionsbiffar.
ALTERNATIV
Fler recept inom Strutsfilémeny (lyxigt)
Liknande recept som Strutsfilé med drambuiesås och rösti
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Strutsfilé med drambuiesås och rösti
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chokladtartelette (efterrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Alternativ: Hjortronparfait
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI